Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Papírba töltik a sört és az üdítőt is!

null

A világ számára a csomagolásokkal van a legtöbb probléma. Ezeket ugyanis technikailag nem használjuk semmire, csupán időszakosan tárolunk bennük dolgokat, és ha kiürültek, akkor a többségük a szeméttelepen, rosszabb esetben a tengerekben végzi. Ezen szeretne változtatni aPaboco

Palack

Az egyik legnagyobb gond a PET palackok jelentette fenyegetés. Ezekből ugyanis nem csak szemétsziget alakul ki, és nem csak az velük a gond, hogy akár 1000 évet(!) is igénybe vesz a lebomlásuk, hanem az, hogymikroműanyagokszabadulnak fel a palackokból, hiszen fizikaiaprózódásonezek is keresztül mennek.

kép: jewel92.com

A palackok alternatíváját megtalálni azonban nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Persze adott a lehetőség, hogy műanyag helyett használjunküveget,vagy fémet a tárolásra, de egyik sem tökéletes megoldás. Az üveg sérülékenyebb és jelentősen nehezebb a műanyagnál, ráadásul nem olcsó az előállítása, még akkor sem, ha 100%-ban újrahasznosítható, méghozzá végtelen alkalommal.

A fém palackokkal szintén az áruk a probléma, valamint mindkét esetben támaszkodni kell a messze nem hatékonyvisszagyűjtésifolyamatokra is, ami tovább drágítja az átállást.

Pabaco

A kérdéses cég egy olyan megoldáson dolgozik, ami olcsó, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a PET palackok, és akkor sem okoz gondot, ha a természetben hulladékként végzi. Ez pedig központi kérdés, hiszen léteznek ugyanbioműanyagok, de ezek csak ipari körülmények közt komposztálhatóak, otthon nem.

kép: northshoredailypost.com

A lebomlás pedig nem lehet túl gyors, hiszen az a raktározásban okozna fennakadásokat, mely jelentősen drágítaná, akár el islehetetlenítenéaz alternatív anyag felhasználását. De szerencsére a megoldás megvan, és ami szintén jó hír, hogy aPabacomögött olyan óriások sorakoznak, mint a Coca-Cola, vagy aCalsberg, akik ráadásul elsőként váltanak, amint erre lehetőség van.

A palack pedig papírból készül. Igen, papírból, ami nyilván nem olyan, mint amire rajzolni vagy írni szoktunk, de nem is különbözik tőle annyira. Egy növényi alapú polimerről van szó, mely élelmiszerbiztonsági szempontból is tökéletesen alkalmas a feladatra, és ami a legjobb, hogy a természetben magától is lebomlik egy év alatt. Nincs szennyezés, nincs kényelemvesztés. Igaz, a megoldás fenntarthatóságának egyik kulcsa a papír megfelelő visszagyűjtése, de ezt már igen régóta csinálják az emberek – ha csak apapírgyűjtési akciókra gondolunk az iskolákban - vagyis nagyobb a kultúrája, mint az egész szelektív szemét gyűjtési kötelességnek.

lead kép: bioplasticsnews.com