Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Lehetőség a kis szigetek számára a klímaváltozással szemben

null

A világonleginkább paradicsomijelzővel illetett szigetek léte igen nagy veszélyben van. Ezek a kis, jellemzően a korallzátonyokon kialakult szigetek ugyanis a tengerszint emelkedésével eltűnésre vannak ítélve, mivel a víz feletti magasságuk jellemzően 1-2 méter. Egy friss tanulmány azonban reménnyel kecsegtet.

Emelkedő víz

Nem is a gleccserolvadás okozza a gondot a kérdésben, hanem a hőtágulás. Egészen leegyszerűsítve: a melegebb víz több helyet foglal el, mint a hidegebb. Ha a tengerek átlag hőmérsékletemegemelkedik, akkor a tenger szintje is megemelkedik. Ez fizikai törvényszerűség, nincs mit tenni ellene.

kép: asiapacific.ca

Ezzel a ténnyel már nagyon rég tisztában vannak a tudósok, ahogyan azzal is, hogy ez milyen tragikus hatással lesz azokra a kis szigetekre, melyek az óceánokból csupán néhány méternyire emelkednek ki.

Egy friss kutatás azonban nagyon optimistán áll a helyzethez, és azt állítja a szigetek nem fognak elsüllyedni, hiszen létük a hordaléklerakásnak köszönhető, mely a tengerszint emelkedésével egyre nagyobb lesz. Vagyis a szigetek együtt emelkednek a vízzel.

Korai öröm

Mielőtt még bárki félreértené, a tanulmány messze nem azt állítja, hogy nem néznek szembe komoly problémákkal, sőt, a létüket fenyegető problémákkal ezek a szigetek a klímakatasztrófa kapcsán, csupán azt állítja, hogy elsüllyedni nem fognak.

kép: tripzilla.com

GerdMasselink, a Plymouth-i Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője arra is kitér, hogy a nem süllyedés csak a földet érinti, az épületeket nem. Ez pedig fontos kitétel, hiszen így technikailag két fenyegetés támad egyszerre. Az emelkedő vízszint és az emelkedő föld. A szigetek mindenképpen kénytelenek lesznek lényegesen nagyobb figyelmet és erőforrás hányadot fordítani arra, hogy megtalálják a víz elleni védekezés alternatíváit, hiszen bár maga a sziget nem bukik a víz alá, a rajta lévő civilizáció sorsa technikailag nem változik meg, csak nem a víz, hanem a víz és a föld együttesen nyeli majd el.

Ez persze lassú folyamat, vagyis fel lehet rá készülni, lehet ellene tenni, így a paradicsomi kis szigetek élete is biztosítható. Most már csak az a kérdés, hogy a tanulmánynak igaza van-e, illetve az, hogy lesz-e fedezet az alternatív védekezéshez.

lead kép: theblondeabroad.com