2022. december 6. kedd
Miklós

Milliárdok kényszerülhetnek költözésre a klímakatasztrófa miatt 

2020. május 9., 16:00
Milliárdok kényszerülhetnek költözésre a klímakatasztrófa miatt 

A klímakatasztrófával kapcsolatosan többször előkerült már a migráció is. Ezt jellemzően azzal hozzák összefüggésbe, hogy a tengerek szintje megemelkedik, így pedig sok paradicsomi sziget egyszerűen eltűnik a habokban. 

Emelkedés 

De nem csak a szigetek lakói számára jelent veszélyt a szintemelkedés, hanem technikailag minden olyan tenger és folyóparti településnek, mely nem egy magasan kiemelkedő sziklaszirten áll. Ez már alapvetően több millió embert érint, és már ez a mennyiség is döbbenetesen nagy nyomás alá helyezi azoknak a régióknak a gazdaságát, ahova a víz elől menekülők érkeznek. 

kép: alchetron.com

Egy, az USA egyik tudományos folyóiratában publikált tanulmány szerint azonban a néhány milliós, vagy akár néhány tízmilliós szám a menekültek esetében nagyon karcsúnak mondható. A kínai, amerikai, dán, brit és holland tudósok által jegyzett tanulmány a klímamodellek segítségével azt vizsgálta, hogy mely területek válnak élhetetlenné az extrém magas hőmérsékletek miatt. 

 

Súlyos számok 

Az emberiség mindig is egy viszonylag kellemes klímájú területre korlátozta az életét. Ez a mérsékelt övi területeket jelenti, ahol az emberek túlnyomó többsége él. A forróságot csak kevesen viselik állandó lakhely gyanánt, csupán mintegy 25 millió ember él ilyen területeken - ez jellemzően a Szaharai környezetet takarja. 

A globális felmelegedés azonban az ilyen szélsőségesen forró területek növekedésével jár együtt, így lényegesen több embert érint majd a nagy meleg, mint most. A modellek alapján, ha a kibocsátás mértéke ugyan úgy növekszik, mint eddig, akkor várhatóan nagyjából 3.5 milliárd ember kerül olyan helyzetbe, hogy a lakóhelye élhetetlenné válik. Ezen emberek többsége pedig már területeken keres majd helyet magának. 

kép: worldatlas.com

A bizakodó becslések sem sokkal jobbak, mivel a legoptimistább adatok alapján is azt állítja a tanulmány, hogy egy milliárd ember lakókörnyezete forrósodik az elviselhetetlen szintig, vagyis nem néhány tízmilliós migrációt hozhat a klímakatasztrófa, hanem ezermilliós nagyságot is eredményezhet, mely embertömegnek egy egyre zsugorodó, egyre kevesebb erőforrást biztosító régióban kell megtalálni a megélhetés lehetőségét. 

lead kép: AFP

Ezek is érdekelhetnek