Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Kína és a környezetvédelem: merre tovább?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus járvány olyan lehetőséget teremtett a világ számára, mellyel eddig nem találkoztunk. Lehetőséget egy olyan jövőre, melyben lényegesen tisztábban, és ami talán még fontosabb, fenntarthatóan élhetünk. Ezért minden szem Kínára szegeződött azújranyitáskor, lévén a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója.

Mi lesz most?

A világ Kínát figyelte, és elkeseredett. Azújranyitáskorugyanis a kínai vezetés legfőbb célja a gazdaságtalpra állítása, és ennek érdekében az építőiparra és a nehéziparra koncentrálnak. Ez ugyan érthető, hiszen ezek gyorsan képesek kompenzálni azt a gazdasági sokkot, amit a járványhelyzet idézett elő.

kép: cnbc.com

Csakhogy mindkét irány súlyosan környezetszennyező, sőt, tulajdonképpen a lehető legrosszabb megoldás, már ha szem előtt szeretnénk tartani a klímakatasztrófa elleni fellépést is. Kína azonban meglépte, amitől féltünk, és sajnos valószínűleg más országok is követik majd a példát, mely szomorú jövőt fest elénk.

Nem olyan forró a kása

Azújranyitással kapcsolatos aggodalmakat persze nem rejtette véka alá a világ. Hiszen Kína is elköteleződött a környezetvédelem mellett Párizsban, vállalata, hogy jelentősen csökkenti károsanyag-kibocsátását. Ezen az úton pedig el isindult, ölesléptekkel, de most megtorpanni látszik.

kép: economictimes.indiatimes.com

LuiJu-bin, a kínai környezetvédelmi minisztérium szóvivője reagált is a sürgető kérdésekre. Azt már megszokhattuk, hogy akínaiakbetartják, amit ígérnek, és azzal is tisztában vagyunk, hogy olyan dolgokat isképesekkeresztülvinni, amiket finoman szólva is kétkedve fogad a világ. Most a szóvivő biztosított mindenkit: Kína nem felejtette el a vállalásait, továbbra is elkötelezett a klímakatasztrófa megállítása és a felmelegedés 1.5°C alatt tartása mellett, vagyis amit ígért, az meg is fogja tartani. Ennek pedig semmi köze azújranyitáshoz, ezideigleneslépések sorozata, melyek kompenzációja is meg fogtörténik. Legalábbis csak ebben az esetben teljesíthető, amit a világ legnépesebb országa ígér.

Azideigleneslépések sem kecsegtetőek, de legalább annyi biztos, hogy a világszervezetek - amik szavának azért van súlya a kormányok előtt is - mindenképpen és teljes mellszélességgel állnak ki a zöldújranyitásmellett.

lead kép: citymetric.com - gety