Május 22. Szerda, Júlia, Rita

ENSZ klímacsúcs? Majd jövőre...

null

A klímakonferenciák jó esetben arról szólnak, hogy az országok egyeztetnek arról, eddig mit tudtak elérni a klíma védelmében, merre tartanak, és céljaikat hogyan szeretnék megvalósítani. Alapesetben értelmük is van, nem is kevés, bár ez a legutóbbi, 25-ös konferenciáról nem igazán mondható el.

COP 26

Az ENSZ csúcstalálkozó pontosan arra a sorsra jutott, mint technikailag minden más rendezvény ebben az évben - elmosta a koronavírus-járvány. Bár a rendezők megígérték, hogy a konferencia meg lesz tartva, hiszen ez a digitális korban már nem jelenthet kihívást, mégsem sikerült maradéktalanul betartani ígéretüket.

kép: ukcop26.org

Ennek oka nem az, hogy videókonferencián ne lehetne megtárgyalni a kérdéseket, sokkal inkább az, hogy a védekezéssel járó feladatok teljesen lekötötték a kapacitásokat. A Glasgow-banmegrendezendőkonferencia pedigfontos, hiszen most kellett volna ismertetni azokat alépéssorozatokat, melyek az országok a vállalt kibocsátás-csökkentés érdekében terveznek megtenni.

Semmi sem lesz?

Szerencsére a konferencia nem marad el, csupán csúszikegyévet. Vagyis az országok is haladékot kapnak arra, hogy kidolgozzák az eddiginélambiciózusabbvállalásaik megvalósítási terveit, amivel valóban sikerülhet a párizsiklímaegyezménybetartása, a Föld klímájánakkatasztrofáliskövetkezményekkel járó melegedésénekmegállítása.

kép: responsible-investor.com

PatriciaEspinosa, az ENSZ Klímatitkárságának ügyvezető titkára kiemelte, hogy a klímaválság és a Covid19 válság kezelése nem zárja ki egymást. Sőt! A koronavírus utáni újranyitásolyan lehetőségcsokrot helyezett az országok kezébe, mellyel soha ez előtt nem találkozhattak, vagyis itt az idő, hogy érdemi lépésekkel mutassák meg, valóban elkötelezettek a klímaválság elleni küzdelemben.

Jelen esetben nem is annyira a megújulók jelentette kibocsátáscsökkenés a központi téma, hanem annak a lehetősége, hogy átalakítsuk szokásainkat, azokat a romboló módszereket, ahogyan közlekedünk, dolgozunk, szórakozunk vagy éppen étkezünk. Meg kell végre értenünk, hogy az eddigi életvitelünk mellett a Föld nem képes bennünket eltartani, és olyan kataklizmát zúdítunk a saját nyakunkba, amire könnyen rámehet az egész fajunk. A lépések tehát, bár lehetőségként vannak definiálva, ez mára kényszer, és nem egy megfontolandó lehetőség.

lead kép: smartwatermagazine.com