Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Egy zöld ásvány dobhat nagyot a klímakatasztrófa elleni fellépésen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A co2 kibocsátás visszafogása csak egyike azoknak a lépéseknek, melyeket aklímakatasztrófaelleni fellépés jegyében meg kell tennünk. Egy ennél nagyobb feladat, hogy a már most is a légkörben lévő felesleges co2-t valahogy “kiszedjük” onnan. Ez azonban nem egyszerű.

Szén-dioxidcsiki-csuki

A kérdéses gáz a levegő természetes része, vagyis nem kell minden egyes molekulát eltüntetni onnan. Az emberi tevékenység azonban megsokszorozta a mennyiségét, ami pedig már komoly hatást gyakorol a bolygóra is. A kibocsátást beszüntetni messze sokkal olcsóbb feladat, mint a már a légkörben lévő co2-t valahogy megkötni.

kép: fastcompany.com

Persze a megkötés folyamata – ha nem lenne extra sürgős - magától is megtörténne. Ahogyan az erdők növekszenek, úgy egyre több szén-dioxidot képesek megkötni. Csakhogy a növényeknek nem sok esélyük van az emberekkel szemben, csak akkor, ha hatalmas ütemű erdősítésbe kezdünk a bolygón. De még így is sokáig tart a szén-dioxid megkötése. Egy másik természetes folyamat, amikor a vulkáni kőzet köt meg co2-t némi vízzel találkozva a kőzet kissé feloldódik, és kémiai reakció során megköti a levegő szén-dioxid tartalmát, sőt, hidrogén-karbonát molekulaként a vízbe kerül, amit a mészvázas állatok hasznosítani is tudnak.

Felgyorsított folyamatok

A ProjektVestaúgy gondolta, az egyes ásványok co2 megkötő képességét ki lehetne aknázni, akkor, ha a folyamatot képesek lennénk felgyorsítani, hiszen nincsen néhány millió évünk arra, hogy kivárjuk, míg magától is végbemegy a folyamat.

Létrehoztak hát egy zöld színű ásványt - összetétele természetesen nem nyilvános - mellyel, ha beborítják a tengerpartokat, a vezetőség szerint trillió tonna co2 megkötésére lennénk képesek rövid idő alatt. Az ásvány a hullámzással kiegészítve gyorsan lefolytatja a kémiai reakciót, és ez igazi áttörés lehet a klímavédelemben.

kép: Project Vesta facebook

A kritikusok azonban erősen aggódnak amiatt, hogy ez az anyag nehézfémeket, többek közt nikkelt szabadíthatnak fel, ami nem szerencsés. TomGreen, a ProjektVesta vezérigazgatója szerint azonban az a mennyiségű nikkel, mely így felszabadulna, nem gyakorol hatást a környezetre. Szintén érdekes kérdés, hogy az ásványok milyen hatással lennének azokra a területekre, ahol természetes módon nem fordulnak elő a hasonló tulajdonságú kőzetek. A tudósok mindenesetre kísérletekbe kezdtek, hogy lássák, mi történne, ha alkalmaznánk az ásványokat. A szoros megfigyelés pozitív eredmény esetén igen jó fegyvert adnak az emberiség kezébe a klímakatasztrófa hatásainak csökkentésére.

lead kép: climitigation.org