2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Az Ecosia, a fákat ültető kereső egy szinttel feljebb lép

2019. december 24., 13:00
Az Ecosia, a fákat ültető kereső egy szinttel feljebb lép

Nem titok, hogy a cybertérben barangolás is szén-dioxid kibocsátással jár. A képek, dokumentumok tárolása most sokkal egyszerűbb, hiszen tonnaszám, pontosabban terrabájtszám tároljuk őket a szervereken, amiket azonban működtetni is kell, és ez bizony károsanyag kibocsátás generál. Ezt ellensúlyozandó néhány cég már lépett, ekkor ismerhettük meg jobban az Ecosia keresőjét. 

Fákat ültet 

A berlini alapítású cég nem éppen egyszerű piacon próbál érvényesülni. A keresők világában ugyanis az abszolút uralkodó a Google, mellette nem éppen egyszerű labdába rúgni. Ehhez valami olyasmit kell kínálni a felhasználóknak, amit a többi cég ne tud. 

Az Ecosia esetében ez a tudatosság. A cég ugyanis bevételeinek 80%-át faültetésre fordítja. Szerencsére ezt sem csak úgy, gyorsan és meggondolatlanul teszi, hanem olyan helyszínekre telepít, ahol azok a leginkább elérik céljukat: a klímakatasztrófa ellen lépnek fel. 

kép: steemit.com

Ehhez ráadásul nem is kell sok, hiszen a felhasználók köre egyre bővül, ennek megfelelően a cég bevételei is növekednek, vagy több fát tudnak ültetni. Ma már minden 45. kereséssel összejön egy újabb fa, ami nem kis dolog. 

Van tovább is 

Christian Kroll, a vállalat vezetője elmondta, hogy nem akarnak itt megállni. A kereső ugyanis elsődlegesen a fenntarthatóságot tartja szem előtt, így ezt az algoritmusaikba is be akarják építeni. Ez egyszerűbben azt jelenti, hogy a találatok közt elsődleges rangsoroló tényező lesz - több más mellett – a fenntarthatóság is. 

kép: wearesalt.org

Emellett a digitális szénlábnyom további csökkentése érdekében az Ecosia egy olyan személyi asszisztens kifejlesztésén is dolgozik, mely úgy segíti a munkánkat illetve a magánéletünket, hogy közben minden esetben szem előtt tartja a környezettudatosságot. Hogy ez pontosan mit takar, arról egyelőre nem esett szó, de már maga az ötlet is remekül hangzik. És ebben az esetben ez mindenkinek jó. Ha a cég profitja nő, akkor örülnek a részvényesek, örülnek a felhasználók, mert tettek valamit a környezetért, hiszen a bevételek növekedésével az erdős területek nagysága is fokozódik. Már csak az irtás ütemével kell felvenni a versenyt, ami azért nem egyszerű feladat. 

lead kép: trendland.com

Ezek is érdekelhetnek