Május 29. Szerda, Magdolna

Egy dán sziget úgy döntött, szemétmentes lesz!

null

Egy szigeten élni rengeteg előnnyel, és persze rengeteg hátránnyal is jár. Előnye, hogy akár egy kis világ gyanánt is tekinthetünk rá, így megvalósíthatunk olyan dolgokat is, amit máshol sokkal nehezebben lehetne. Hátránya, hogy ha gondok adódnak, akkor azok kiküszöbölése körülményesebb.

Bornholm

A kis dán sziget a maga 588 négyzetkilométeres nagyságával nem sokkal nagyobb, mint Budapest, ám összesen csupán 40 000 lakossal büszkélkedhet. Megvan itt minden, amit csak szeretnénk, iskolák, óvodák, sőt, saját hulladékégető is, hiszen egy szigetről a szállítás sem olyan egyszerűen megoldható dolog.

kép: ww2.directferries.com

Csakhogy a sziget hulladékégetője nagyon rossz állapotban van. A helyi vezetés azonban úgy döntött, nem javíttatja meg, és még csak nem is cseréli le az égetőt, hanem egy egészen új irányba fog elmozdulni. Az átállás nem lesz olyan gyors, és valószínűleg olcsónak sem nevezhető, de a javíttatás sem lett volna éppen költséghatékony megoldás. A sziget inkább hulladékmentessé válik 2032-re.

Több lépés

A helyi hulladékgazdálkodó cég vezetője szerint mindent lehet valami más alapanyagának értelmezni, vagyis a hulladék, mint olyan nem létezik. A szelektív szemétgyűjtéssel a lakosság a könnyen újrahasznosítható anyagokat külön gyűjti, vagyis a fémeket, a papírt, az üveget és a műanyagokat.

A kerti hulladék és a papír egy részéből energiát állítanak elő, a többi hulladék pedigújrahasznosításrakerül, hálók, szigetelőanyagok és sok más készülhet belőlük.

A lakosságot arra ösztönzik, hogyvásároljanakolyan termékeket, amik a helyiújrahasznosítássalkészülnek, sőt, az iskolákban is bevezetik az oktatásba, hogy hogyan élhetünk hulladék nélkül.

kép: fdm.dk

A vásárlási ösztönzés mellett a vezetés arra is ígértetett tett, hogy azokat a dolgokat, amiket jellemzően kihajítunk, ha elromlanak, igyekeznek megjavítani. Ez a biciklik esetében nem meglepő, de a háztartási kisgépeknél már az, hiszen évek óta a bevett gyakorlat szerint, ha elromlik a porszívó, vagy a pirító, akkor másikat veszünk. Holott sokszor javíthatóak lennének a készülékek, persze akkor, ha van hozzájuk elérhető alkatrész. A terv ezen része valószínűleg a legnehezebben kivitelezhető, hiszen a gyártóknak nem érdeke, hogy helyrehozzák a hibás készülékeket, az újabb termék vásárlására akarják ösztönözni, rászorítani az embereket.

lead kép: en.wikipedia.org