Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Az ENSZ is kiáll a zöld újraindítás mellett!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ENSZ is fokozott figyelmet kér a járvány utáni gazdaságban a zöld megoldásoknak. Kiemeli, hogy a klímakatasztrófa se nem oldódott meg, se nem kapott halasztást, vagyis, ha nem figyelünk kellően, sokkal súlyosabb problémákkal nézhetünk szembe, mint amiket a járvány kiváltott.

Volt már ilyenre példa

A mostani járvány nem az első, melyvégigsöpör a világon, és előreláthatólag nem is az utolsó. Hatásait tekintve pedig pláne nem egyedülálló, hiszen a gazdasági recessziók, az igen mélyek is, rendszeresen jelentkeznek a civilizációkban. A gond igazából azoknak a kezelésében van.

kép: un.org

Az eddigi tapasztalatok alapján a gazdaság talpra állítása akkora horderejű dolog, amiért a vezetők mindent, szó szerint mindent hajlandóak háttérbe szorítani. Ez nagyon jól látszik abból is, hogy ezeknél a lépéseknél a károsanyag-kibocsátási mutatók az egekbe szöktek. Most azonban egy kicsit más a helyzet, hiszen a klímakatasztrófa kapcsán a küszöbértékek közelében táncolunk, olyan határok mentén haladunk, melyeket átlépve visszafordíthatatlan következményekkel kell szembenézni.

Az ENSZ is kéri!

PetteriTaalas, a Meteorológiai Világszervezet, az ENSZ szakosított szervezetének főtitkára fejtette ki, hogy mennyire fontos, hogy a klímakatasztrófával kapcsolatban is hasonlóan nagy összefogással lépjünk fel, mint a koronavírus megelőzése terén. Az információk megosztása, az innovációk alkalmazása, illetve az a fegyelmezett magatartás, az az áldozatra való hajlandóság, melyet mosttanúsíta világ valódi megoldással szolgálhat a klímakatasztrófával kapcsolatban is.

kép: innovatorsmag.com

A gazdaság zöld újraindítása elengedhetetlenül fontos. A tiszta energiatermelés, a károsanyag-kibocsátás minimalizálása, megszüntetése nem csak szükségszerű, de elkerülhető vele egy olyan gazdasági recesszió és társadalmi összeomlás, melyet még nem tapasztalhattunk.

A Covid19 magával hoz egy gazdasági leállást az életek mentésének érdekében. Ez hónapokkal veti vissza a fejlődést, munkanélküliséget, szociális gondok tömegét hozza magával. A globális klímakatasztrófa gazdaságra gyakorolt hatása nem hónapokban, hanem évszázadokban mérhető, szociális problémákról pedig nem is érdemes beszélni, hiszen nem lesz semmilyen szociális menedék, háló, vagy rendszer, mely képes lenne az ilyen arányú problémacunami kezelésére.

lead kép: ebrd.com