Április 28. Vasárnap, Valéria

155 multi követeli a zöld újraindítást!

Éghajlat
2020. május 30. 08:00
null

A koronavírus járvány megmutatta nekünk, hogy gazdaságunk nagyon is sebezhető. Ennek megfelelően az élet újraindítása során a kormányok kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan gazdaságot alakítsanak ki, mely képes kezelni a járványhelyzetek okozta sokkot. Csakhogy ez kevés!

Cégek

A világon mindenhol erősen kitűnik, hogy az egyes nagyvállalatok lényegesen több lépést tesznek a zöldipar és gazdaság irányába, mint a kormányok. Persze ez nem minden nagyvállalatra igaz, de azokra igen, akik már megértették, hogy a gazdaság számára nem csak a járványhelyzet okozhat károkat, hanem a klímaválság is olyan fenyegetést jelent, melybe beleroppanhatnak.

kép: greengrowthleaders.org

Több nagyvállalat - szám szerint 155 – közös nyilatkozatban szólítja fel a világ kormányait, hogy a járvány hatásainak ellensúlyozására létrehozott mentőcsomagokat igazítsák a klímaváltozással kapcsolatos kutatások tudományos eredményeihez. A 155 cég az ENSZ támogatását is élvezi, ezzel pedig az egyik legnagyobb lépés, melyet a szervezet és a cégek közösen valaha is megléptek a környezetvédelem ügyében.

Mit eredményezhet egy ilyen kérés?

Miért fontos egy ilyen kérés? Amíg egy hasonló nyilatkozatot néhány magánember, esetlegegy-egy politikus tesz, addig annak igazánnyomatékosítóereje nincs. Politikai szempontból ugyan el lehet érni figyelmet velük, de gazdasági nyomás csak ritkán áll mögöttük, és ez kulcskérdés, hiszen mint minden, ez is a pénzről szól.

kép: sirajalilm.com

A vállalatok közt szerepel a Magyar Telekom (sajnos egyetlen magyar cégként), a Bayer, aVodaphone, az Unilever, vagy éppen a Nestlé is. A 155 vállalat közösen mintegy 5 millió embernek ad munkát, már csak ezért is komolyan kell venni a kéréseiket.De ami még fontosabb, hogy összesen nagyjából 2.4 ezermilliárd dolláros piaci kapacitással rendelkeznek, ezt pedig már lehetnyomatékosítóerőnek nevezni.

Persze ezek a vállalatok sem azért állnak ki a klímaváltozás ügyéért, mert jó szívűek. Egészen egyszerűen tisztában vannak azzal, hogy az emberek egészsége a bolygó egészségétől függ. Az egészséges emberek pedig tudnak dolgozni, képesek termelni, ez pedig a vállalatok értelme és célja. Ebben az esetben nagy szerencsére az üzleti érdekek és a bolygó - ezzel együtt mindannyiunk érdekei egybe esnek.

lead kép: matrixrelo.com

cégklímapolitikajárványembergazdaság