Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Itt az ideje odafigyelni a vizes élőhelyekre, ha jót akarunk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A vizes élőhelyek fontosságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Aggódunk az esőerdők irtásamiatt, aggódunk a rétek eltűnéséért, vagy a hatalmaslebetonozottterületek okán, de valahogy a vizes élőhelyek kapcsán csak az jut eszünkbe, hogy kevesebb vízimadárnak lesz élőhelye. Pedig ennél komolyabb gonddal nézünk szembe.

Vizes élőhely?

Sokak számára kissé megfoghatatlan ez a kifejezés, ami nem is csoda. Nehéz pontosan meghatározni, mely területekről is van szó, de talán úgy a legegyszerűbb, hogy minden időszakos vagy állandó vízhatás alatt álló területet ide lehet sorolni. A mocsaraktól kezdve az ártéri területeken át a tavak nádasai mind ilyen élőhelyek, különösen gazdag növény és állatvilággal ellátva.

kép: japan.wetlands.org

Az előnyeik azonban itt nem érnek véget. Sajnos az ember számára a szépség és fajgazdagság nem sokat számít, míg gazdasági haszna nincs egy adott résznek, addig nem foglalkozik vele. Nos, számos előnye mellett a vizes élőhelyek olyan anyagok megkötéséért feleknek, melyek évszázadok alatt kerültek oda, és melyek megtartása létfontosságú.

Hanyatlás

Nem is egy cikk foglalkozott már azzal a jelenséggel, hogy a vizes élőhelyek egyre zsugorodnak, hanyatlanak. Ez pedig kifejezetten rossz hír a biodiverzitás szempontjából, melynek válságaugyanúgy folyamatban van, mint a klímáé, csak nem veszünk róla olyan nagy mértékben tudomás, mivel nemgondoljukolyan veszélyesnek. Tévedünk.

kép: japan.wetlands.org

A klíma szempontjából sem mindegy, hogy mi lesz a vizes élőhelyek sorsa. Egy átfogó kutatás rámutatott, hogy amennyiben a világ elengedi a klímakatasztrófa elleni nagyon határozott fellépés lehetőségét, akkor ezek az élőhelyek durva metánkibocsátásba kezdenek. Ez a jelenség most is megvan, csakhogy a melegedő klíma hatására 2100-ra akár 80%-kal nőhet a kibocsátásuk. A több metán pedig csak erősíti a melegedés folyamatát, tekintve, hogy 28-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Az élőhelyek megőrzése bizony lemondásokkal is jár az emberiségnek. Sokszor ugyanis olyan területeken alakulnak ki ezek a helyszínek, melyeket mi is nagyon kedvelünk, és nem szívesen mondunk le róluk, mesterségesen tartjuk fenn őket. Igen, ezek a más sokszor emlegetett parti, homokos területek, ahol emberek milliói napoznak, turistáskodnak, és ezzel pénzttermelnek ,ígya területek nem kerülhetnek vissza a természethez sem.

lead kép: japan.wetlands.org