Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Csökkent az energiafogyasztásunk

Éghajlat
2020. április 16. 12:00
null

Hiába van mindenki otthon, tanul digitálisan, és internetezik lényegesen többet, az ország energiaigénye jelentősen visszaesett az ilyenkor szokásoshoz képest. Ez a tendencia pedig az egész világon jellemző lesz.

Visszaesés?

Ha belegondolunk, ez azért nem olyan meglepő. Lehet, hogy a háztartások energiafogyasztása most megugrik, de a gazdasági megszorítások és intézkedések miatt a munkahelyek energiaigénye sokszor nullára csökken.

A tavasz egyébként is csökkenéssel szokott járni, hiszen ilyenkor már nem kell annyit fűteni, és a nap is sokkal hamarabb és tovább adja az éltető fényt, de a visszaesés mértéke most jelentősebb. Jelenleg mintegy 100-300 megawattal kevesebbet fogyasztunk, mint az ilyenkor szokásos - a MAVIR adatai alapján (csak összehasonlításul: Európa legnagyobb naperőműve 500 megawatt termelésre képes)

Tartós?

A kérdés, hogy a visszaesés tartós lesz-e. Nyilván ilyen mértékű nem marad, ha végre a járványhelyzet is elmúlik, de azért az adat mindenképpenmegszívlelendő. A visszaesésben ugyanis jelentős mértékben benne van az is, hogy rengeteg munkát oldanak meg az emberek online, otthonról. Vagyis ezek a feladatok egyáltalán nem igényelnek egy külön irodát, amit szintén fűteni, takarítani, világítani kell.

Ahomeofficenem csak az energiafelhasználás szempontjából kedvezőbb. Nem kell bejárni a munkahelyre, vagyis a károsanyag-kibocsátás is mérséklődik. Kisebb dugók, kisebb felesleges fogyasztás, hiszen sem ételt nem kell rendelni az irodába rendszeresen, sem 12 váltás kosztümöt vagy öltönyt fenntartani.

Az, hogy a világ igyekszik átállni a tiszta energiák használatára nem csak örvendetes, hanem szükségszerű is. Emellett azonban az energiaéhségünk is jelentősen nő, ami viszont nem jó hír. Versenyt futunk az idővel, és a saját mohóságunkkal is, holott ez utóbbi - ahogyan azt most jól látjuk - visszaszorítható. Ráadásul ehhez nem is kell olyan sok dolog, hiszen ahomeoffice, ha ilyenkor működik, működhet az év bármely időszakában is.

karanténotthonemberenergiavírusélet