Június 13. Csütörtök, Anett

Az Ausztrál tűzvész több co2-őt juttatott a levegőbe, mint az országok 95%-a

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália életéhez hozzá tartoznak a tüzek, sőt, egészséges ökológiájának is elengedhetetlen feltételei. A mértékük azonban nem mindegy. A legutóbbi tűz olyan pusztítást vitt véghez, mely szinte példa nélküli, legalábbis a legkisebb kontinensen sem sokszor tapasztalhattak hasonlót. Sokat írtak róla, de most újabb adatok is a rendelkezésre állnak.

Durva számok

Egymilliárd állat, és ebben nincsenek benne a rovarok. Több, mint 6 millió hektár felperzselt terület, és háromnegyed évnyi lángolás. Ez lehetne a mérlege annak a tűzvésznek, mely Ausztrália területén tombolt a múlt évben, illetve az idei első hónapokban. A károk elképzelhetetlenül nagyok, és nem csak azért, mert számos halálos áldozat is kötődik a tüzekhez.

kép: Glen Morey via AP

Rengeteg épület semmisült meg, a növényzet pusztulása elkeserítő. Mintegy 3,14 millió hektár pusztult el a nemzeti parkok területeiből, nem is beszélve a számtalan erdőségre, melyekben komplett ökoszisztémák váltak a lángok martalékává. A szakemberek azonban elmondták, hogy ezek a területek előreláthatólag maradéktalanul helyre jönnek, ez csupán idő kérdése.

Ha tűz, akkor …

A lángok felperzselték a kontinens egy részét, 50%-kal nagyobb területen pusztítottak, mint azt megelőzően bármelyik másik tűzvész 1850-ig visszamenően, de az életnek azonban nem szabhattak határt. A károk, melyeket produkáltak döbbenetesek, de más számokban is elképesztőt alkottak. Ha tűz, akkor bizony szén-dioxid, és egy ilyen lángolás tetemes mennyiségű gázt ereget a levegőbe. Mostanra az is kiderült, hogy mennyit.

kép: dw.com

India, Kína, USA Oroszország és Japán. Ez a világ 5 legnagyobb co2 kibocsátó országa, és csupán ez az 5 ország előzi meg éves kibocsátást tekintve azt a szén-dioxid mennyiséget, mely a tűzvész során a levegőbe került. Ausztrália egy éves teljes kibocsátása (a tavaly márciust megelőző évben) 561 millió tonna volt, hiszen a kontinens erősen függ a széntől. A lángok azonban 830 millió tonna szén-dioxidot löktek a levegőbe, 47%-kal többet, mint az éves termelés.

lead kép: edition.cnn.com