Június 17. Hétfő, Alida, Laura

A koronavírus vakká tesz minket a klíma jövőjére

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban az egyik legijesztőbb dolog, hogy nem tudjuk, mi fog következni. Az ember, mióta csak az értelem birtokában van, igyekszik előre látni és tervezni, hogy az élete biztonságosabb lehessen.Ennekazonban a koronavírus erősen odavág.

Nincsenek adatok

Napjainkban az időjárás előrejelzés egyre pontosabb, még akkor is, ha a tévedéseket így sem lehet kizárni. A pontos és folyamatos adatgyűjtésnek köszönhető, hogy tudjuk, kell-e reggel ernyőt vinni magunkkal, vagy hogy a gyümölcsösökben kell-e védekezni a fagyok ellen. De ennél azért húsba vágóbb előrejelzéseket is lehet eszközölni a meteorológiai megfigyeléseknek hála.

kép: blog.placespeak.com

Jó eséllyel meg tudjuk jósolni előre, mikor és hol alakul ki tornádó. Igaz, csupán párpercetnyerünk a vihar előtt, de ez is emberéletek százait menti meg. Képesek vagyunk egy rengés utánelőrejelezni egy cunami közeledtét a tengeren elhelyezett figyelőállásoknak, de ehhez kellenek az emberek. Ugyanúgy, ahogyan a meteorológiai megfigyelőállásokat is karban kell tartani, és rendszeresen ellenőrizni, a bójákatis gondozni kell, még akkor is, ha ezek is, azok is automatizált rendszerek. A vírus miatt azonban most a karbantartások elmaradnak, és abójákésállomásoksorrahallgatnakel.

Bizonytalan jövő

Leállt a légi közlekedés is, majdnem teljes egészében, ami azt is jelenti, hogy a meteorológiai adatok száma is jelentősen csökkent. Napi kb50 000 beérkező adat helyett most napi 10 000-re lehet számolni, ez pedig nagyon kevés. A hibaarány így egyre csak nő, és mi visszatérünk az évtizedekkel ezelőttielőrejelzésibiztonsághoz.

kép: nicethinks.com

De ez a kisebbik baj. A leállás és az adatgyűjtés jelentős visszaesése miatt lassan vakok leszünk a klímakatasztrófa alakulásával kapcsolatban is. A klímamodellek, melyekre eddig támaszkodtunk, és amelyek alapján egyresürgettüka lépéseket, most egyre kevesebb adatból kénytelen dolgozni, vagyis a pontosságuk egyre rosszabb. Egy ponton túl már nem lehet majd ezekre támaszkodni, hiszen a jóslataik nem megfelelően átfogó elemzéseken alapulnak, vagyis vakokká válunk a körülöttünk zajló klímakatasztrófára is, melynek súlyos következményei lehetnek. Kikerülni a dolgot nemigen lehet, marad az, hogy az ismereteink szerinti legrosszabb forgatókönyvre támaszkodunk, és olyan lépéseket teszünk, melyek ezt segítenek elkerülni. De ez sem jó megoldás hosszabb távon.

kép: pixabay