2021. december 8. szerda
Mária

Klímatüntetések világszerte, itthon is

2019. szeptember 25., 12:00
Klímatüntetések világszerte, itthon is

Itt az ideje, hogy végre a világ is megértse: a klímakatasztrófa nem csak környezetvédelmi kérdés. Ugyanolyan fontos problémának kell tekinteni gazdasági és politikai szinten is, mint a választásokat, vagy a GDP alakulását! 

3. világszintű megmozdulás 

A gyerekeké a jövő, és ők meg is védik, ha tudják. Ennek megfelelően Greta Thunberg vezetésével a világ 139 országában szerveznek tömeges megmozdulásokat főleg a diákok, de szerencsére mindenhol csatlakoznak a tüntetéshez idősebbek is, sőt, minden korosztály. A cél, hogy végre a vezetőség is megértse: hiába a lobbi, hiába a sok összefonódás és gazdasági érdek, a klímakatasztrófa ellen rendszerszinten kell fellépni, minden más elé helyezve a cselekvést, hiszen ez az egyetlen lehetőségünk, hogy élhető Földet örökítsünk át a következő generációkra. 

kép: metro.co.uk

A megmozdulássorozat már szeptember 20-án elindult, Ausztráliából, ahol több nagyvárosban is százezres tüntetések történtek. Hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez, így itthon is várhatóak tömeges megmozdulások a klíma védelme érdekében, szeptember 27-én, több városban is. Ez nem is csoda, hiszen Magyarország kiemelten érzékeny terület a klímaváltozás szempontjából, hazánkban ugyanis átlag feletti a melegedés üteme. 

Nem csak a diákok 

Jó hír az is, hogy nem csak a diákok, hanem sokan mások is csatlakoznak a tüntetésekhez, méghozzá nem csak a szabadidejükben. Olyan cégóriások dolgozói is tüntetnek a klímakatasztrófa elleni hathatós védekezés kiteljesítéséért, mint a Google, az Amazon, vagy a Facebook. 

kép: dw.com

A lépések sürgetése sem véletlen. A friss kutatások ugyanis egyrészt rámutatnak arra, hogy csupán maroknyi ország az, mely érzékelhetően tesz a klímaváltozás ellen, de még esetükben sem elégségesek az intézkedések ahhoz, hogy a párizsi megállapodás szerinti 1,5°C alatt tartsák a melegedést. A többi ország teljesítménye a klímavédelem terén rossz, vagy, például az USA esetében, kifejezetten kevés, hiszen, ha ezt a politikát követné a Föld, akkor a felmelegedés mértéke 4°C felett alakulna. Ráadásul a tudósok arra is rámutattak, hogy a melegedés üteme gyorsul, vagyis a kis lépések megtétele már nem elég, drasztikusan kell fellépni, mindegy, mennyire fáj, hiszen máskülönben nem sok esély marad a párizsi egyezmény betartására. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel is jár a melegedés. Még “csak” egy foknál járunk, ám már most is olyan meteorológiai szörnyek születnek, mint Dorian, és olyan aszályokkal kell szembenézni, mely egész városokat foszt meg az ivóvíz készleteiktől, és amelyeket olyan heves esőzések váltanak, melyek több ezer embert tesznek földönfutóvá. 

lead kép: e360.yale.edu

Ezek is érdekelhetnek