Június 21. Péntek, Alajos

A koronavírus járvány miatt elmarad a 26. klímacsúcs

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Október fontos hónaplehetett volna a klímavédelemben, de ezt most keresztülhúzza a koronavírus járvány, mert így nem lehet megtartani a soros klímakonferenciát. A 26. ilyen rendezvény lett volna a legnagyobb, melyet a párizsi klímaegyezmény óta tartottak, és sokáig ki is tartottak amellett, hogy leülnek egymással a vezetők, most azonban már biztos, hogy a COP26 halasztásra kerül.

Küzdöttek

Amíg csak lehetett az ENSZ kitartott amellett, hogy a klímakonferenciát megtartsák, azonban most eljött a pillanat, amikor ezt is el kellett engedni. Mivel az egyeztetések zöme most is online zajlott, így magát a konferenciát is meg lehetett volna rendezni ezzel a megoldással.

kép: Richard Brew/Shutterstock

A helyszínnek aglasgowiScottishEventCampus lett kijelölve. Ajárványhelyzetmiatt azonban a skót kormány nemrég bejelentette, hogy itt alakítják ki az egyikideiglenes járványkórházukat. A rendezvényt így a szervezők elhalasztották.

Hasonló sorsra jutott a júniusi Bonnbanrendezendő találkozó is, ez most úgy tűnik, októberben lesz megtartva, ha sikerül. A COP26-on a világ klímaügyért felelős emberei közül 26 000-et szerettek volna egy asztalhoz ültetni a szervezők, és mivel az előző konferencia érdemben egyetlen igazi döntést sem tudott hozni, a világ feszült figyelemmel várta ezt a konferenciát.

Nem csak itt

A koronavírus sajnos a klímavédelem ügyét is erősen hátráltatja. A higiénia legtökéletesebb betartása visszahozta az egyszer használatos műanyagok egy részét. ATrumpkormányzat több környezetvédelmi intézkedést is erősen enyhített a gazdaság védelmére hivatkozva, az olajár zuhanása szintén nem ígér túl sok jót.

kép: freepik.com

PatriciaEspinosa, az ENSZ klímaváltozási keretegyezményének ügyvezető titkára közleményt adott ki. Ebben elmondta, hogy a világ legsürgetőbb problémája a koronavírus járvány megfékezése, most ennek kell mindent alárendelni. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy hosszútávon a klímaváltozás a valaha volt legkomolyabb veszély, mely az emberiséget fenyegeti.

Amíg a járvány tart, a vezetők háttérbe szorítják a környezet érdekeit, és előtérbe helyezik a járvány kezelését, ezt el is várjuk tőlük. De ez nem jelenti azt, hogy otthonainkban ragadva ne figyelhetnénk oda az energiahasználat optimalizálására, a vízhasználat csökkentésére, vagy a hulladék mennyiségének visszaszorítására. Ezek az aprónak tűnő dolgok képesek olyan lökést adni a klímakatasztrófa elleni harcnak, amitől semmi nem lesz képes azt megállítani.

lead kép: ukcop26.org