Június 13. Csütörtök, Anett

11 környezetvédelmi miniszter kéri, változtassunk végre a fejlődés irányán! 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus otthonmaradásra kényszerít minket. Ezzel pedig kénytelenek vagyunk lelassulni, nem is kicsit. Ha pedig mi lassulunk, akkor a természetnek esélye van a regenerálódásra, és megmutatja, milyen is lehetne az életünk, ha odafigyelnénk arra is, hogy a környezetünk ugyan úgy virágozzon, ahogyan a kultúránk vagy a gazdaságunk. A környezetvédelmi miniszterek éppen ezért nyílt levélben fordultak az EU-hoz.

Klímavédelem

A koronavírus hatalmas gazdasági visszaesést eredményez, melynek kiküszöbölése, a gazdaság újraindítása két módon történhet. Az egyik, a hagyományos, amegszokott út, amit már jól ismerünk, amihez minden eszközünk megvan. Ez a fosszilis tüzelőanyagok újbóli felfutásával jár, a légszennyezés ugrásszerű növekedésével és a klíma, illetve biodiverzitási válság erős mélyülésével.

kép: lawyer24h.net

A másik út a tiszta energiák felé vezet. Ez az út sokkal több ismeretlen tényezőt tartogat. Drágább és nehezebb is, cserébe azonban egy olyan új rendszerbe ad belépőt, melyben az a csodavilág, melyet a járvány borzalmaival párhuzamosan láthatunk, együtt képes élni azzal a kényelemmel és fejlődéssel, mely az emberiség célja.

Az első utat megnyitni sokkal egyszerűbb, és sokak számára lényegesen jövedelmezőbb is. Itt a fejlődés valószínűleg gyorsabb, és a válság hatásait is sokkal előbb tudhatjuk magunk mögött. Az ár, amit ezért fizetünk azonban elképesztően magas, és olyan gazdasági, szociális és biológiai recesszióba sodorja a világot, amivel soha az előtt még nem találkozhattunk.

Nyílt levél

11 tagállam, vagyis 11 környezetvédelmi miniszter fordul az EU-hoz azért, hogy felkérje: ne a régi utat válassza akkor, amikor a gazdaság újraindítását célzó lépéseket fogad el. Az irány legyen a tiszta energiáké, a tiszta, élhető jövőé.

kép: huawei.com

Sokan gondolhatnák, hogy könnyen beszélnek a miniszterek, hiszen nem az ő országaik vannak alegmélyebbválságban a járvány miatt. Csakhogy az aláíró miniszterek az olasz, a spanyol, a holland, a portugál, a svéd, az osztrák, a dán, a finn a lett és a luxemburgi kormányok képviseletében fogalmazták meg a kéréseiket, melyhez utólag a francia miniszter is csatlakozott.

A vírus ugyanis megmutatta, hogy azeddigi életvitelünk gyilkos, nem csak a környezetre, hanem azon keresztül ránk nézve is. A járvány a sűrűn lakott, szennyezett levegőjű régiókban erősebben terjed, talán ez is az egyik oka annak, hogy éppen a fejlett országok képviselői kérik, változtassunk végre irányt!

lead kép: eeas.europa.eu