Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Úgy reagálunk a koronavírusra, mint a klímaváltozásra: későn

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mitvesz el, és mit ad nekünk a koronavírus? Ez egy nagyon érdekes kérdés, hiszen alapvetően egy olyan, halálos áldozatokat is követelő járványról van szó, melyet alapvetően senki sem szeretne. De ha már itt van, érdemes megvizsgálni, mit is tanulhatunk ebből.

A klíma és a korona

Ürge-VorsatzDiána klímakutató aKlubrádióbanbeszélgetett, és egy igen érdekes meglátást képvisel. Szerinte ugyanis a koronavírus járvány és a klímakatasztrófa kibontakozása sok ponton hasonlóságot mutat. Az igazán érdekes az, hogy tulajdonképpen igaza van.

kép: youmatter.world

Ha úgy tekintünk a klímaváltozásra, mint egy terjedő vírusra, akkor igazából csupán időbeli eltéréseket tapasztalunk. Mindkettő rengeteg halálos áldozatot szed, mindkettőnek katasztrofális következményei vannak az életvitelünkre, és mindkettőt jelentősen lehetne, vagy lehetett volna csökkenteni, ha időben lépünk.

Gazdaság vagy élet

A klímakutató rámutatott arra, hogy ha az országok meglépik azokat a gazdasági intézkedéseket, melyeket most megtettek, csak 2 héttel előbb, akkor a járvány meg sem közelítené a mostani méreteit. Hogy miért halogatták? Próbálták védeni a gazdaságot, amíg csak lehetett. De a lépések elkerülhetetlenek voltak, és bár az áldozat akkor még nagynak tűnt, ma már kénytelenek voltunk meghozni. Ez pedig a klímakatasztrófa esetében is tűpontosan így lesz.

kép: theconversation.com

Most még fájdalmasnak és túlságosan drágának tűnnek bizonyos lépések. Hazudni nem kell, ezek közt bizony vannak, amelyek ténylegfájdalmasaklesznek, de a többségükre ez nem igaz, viszonylag könnyen hozzájuk lehet szokni. A halogatással pedig csak azt lehet elérni, hogy a lépéseket végül nemönállódöntésből, hanem kényszerből hozzuk meg, és a károk, melyeket elszenvedünk,hatalmasaklesznek.

Gazdasági oldalról ez nyilván nem egészen így néz ki, és az élethez szükségünk van a munkánkra is, arra, hogy a gazdaság életben maradjon. A lépések azonban elkerülhetetlenek, vagyis hiába ringatjuk magunkat abba a hitbe, hogy majd találunk más megoldást, nem fogunk. Ez egy veszélyes játék az idővel, amiből sajnos mindenképpen áldozathozatallal szállhatunk csak ki. A kérdés csupán az, mekkora áldozatot is akarunk hozni.

lead kép: singularityhub.com