Június 14. Péntek, Vazul

Pontosan ott tartunk, mint 3 millió éve, és a helyzet csak romlik... 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azt ma már csak nagyon kevesen vonják kétségbe, hogy valóban létezik-e a klímakatasztrófa. Az az ötlet, hogy ez csak egy üzleti fogás lenne, ma már nem igazán talál támogatókra, ám még mindig sokan gondolják úgy, hogyafolyamathoz semmi közünk.

Ember, te tetted ezt!

Pedig van, sőt, igazából mi vagyunk a katalizátor. Hogy honnan jön az ötlet, hogy a fosszilis energiahordozók égetése nem okozhatja a klímakatasztrófát? Onnan, hogy a Földnek vannak természetes melegedési és jegesedési fázisai. Most éppen egy melegedési fázisban vagyunk, vagyis tulajdonképpen igazuk van azoknak, akik azt állítják, a Föld magától is melegszik, nem kell ehhez az ember.

kép: think.cz

Csakhogy a melegedés üteme olyan gyors, amire a Föld önmagától nemigen lenne képes, ehhez mi, pontosabban az energiatermelésünk kell. Az embernek ugyanis sikerült annyi szén-dioxidot juttatni a légkörbe 50 év alatt, amihez a természetnek 10 000 évre lenne szüksége.

NOAA

Az USA Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) egy tanulmányt tett közzé, melyben rámutatott, hogy a globális átlagos szén-dioxid mennyiség rekordmagasságot ért el, 407,4 millióppm-re emelkedett. Csak összehasonlításképpen, ez az érték akkor volt utoljára jelen a bolygón, amikor az óriástevék a sarkvidék kellemes klímáján sétálgattak. Ez aPilocénkorban, nagyjából 3 millió évvel ezelőtt volt.

kép: davidpalethorpe.com

A NOAA azt is közzétette, hogy míg a 60-as években az emelkedés mértéke nagyjából 0.6ppmvolt évente, ez a szám az utóbbi 10 évben 2.5ppm-re emelkedett (ppm: az egész milliomod része). Ezért pedig minden kétséget kizáróan az ember felelős, méghozzá a fosszilis energiahordozók égetésével. Ezek ugyanis szenet, pontosabban szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, azt a szenet, amit a növényeknek elképesztően sokáig tartott megkötni a fotoszintézissel.

Ráadásul a szén-dioxid nem csak a légkörben okoz gondokat üvegházhatása miatt. Az óceánokba is bekerül, beoldódik, amivel csökkenti azok pH szintjét, megnehezítve ezzel a tengeri lények életét, globális katasztrófa felé kormányozva a világot. A kétkedőknek tehát most már egyértelműen fogalmazó tudományos munkák sora mutatja, hogy nincs igazuk, kérdés, hogy a magas körökben lévő “hitetlenek” számára elegendőek lesznek-e valaha is a bizonyítékok arra, hogy végre megtegyék a szükséges drasztikus lépéseket a klímakatasztrófa megfékezésére.

lead kép: iycoalition.org