Június 16. Vasárnap, Jusztin

Nem kapunk elég pontos képet arról, milyen szörnyűségek várhatnak ránk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ausztrál bozóttüzek hatalmas meglepetésként érték a kutatókat. Na nem azért, mert nem lehetett számítani arra, hogy fellobbannak, hiszen a tűz Ausztrália életének szerves része. Sokkal inkább azért, mert az előre elkészített modellek egyike sem jelezte, hogy milyen mérteket ölthet a tűzvész, vagyis nem is tudtak felkészülni arra.

Problémás adatok

A klímamodellek felállítása arra jó, hogy nagyjából megismerhessük azokat a forgatókönyveket, amikre számítani lehet, így pedig legalább részbenfelkészülhessünkazokra. A modelleket a rendelkezésre álló adatok alapján készítik el, de ezek a klíma melegedésével kapcsolatosak, vagyis például a tűzesetekre nem adnak pontos képet.

kép: str.llnl.gov

A tüzek kialakulásában, illetve azok intenzitásában is szerepet játszik a klíma, hiszen az úgynevezett tűzidő időjárásfüggő. Ilyenkor a meleg, az alacsony páratartalom és a csapadék hiánya együttesen van jelen, ez pedig kedvez a tüzek kialakulásának. A tűzidő intenzitása és jelentkezésének sűrűsége pedig összefügg a klímakatasztrófa kifejlődésével is.

Egy modell, vagy több?

BenjaminSandersonklímatudós úgy véli, hogy a klímamodellekkel kapcsolatban nem vagyunk elég pontosak, nem végzünk elég j munkát. Jelenleg ugyanis jellemzően egy modellt veszünk alapul, de mindenképpen kevesebbet készítünk el, mint arra szükség lenne. Rámutatott arra, hogy ha éves szinten több ezer modell készülne, akkor szinte minden eseményre fel lehetne készülni, vagyis például egy olyan bozóttűz, mint ami Ausztráliát sújtotta, nem okozna ekkora pusztítást.

kép: climatecentral.org

Az adatok alapján ugyanis 33 ember, több, mint egy milliárd állat (ebben a rovarok nincsenek benne), és az erdőségek ötöde a veszteség, ez pedig hatalmas szám. Amodelleksegíthetnének abban, hogy a szakemberek megelőzzék, vagy legalább mérsékelni tudják az ilyen eseményeket.

Az már egészen máskérdés, hogy az ezernyi modell közül melyiket tartják a legvalószínűbbnek, hiszen nyilván nincsen keret arra, hogy mindegyikre felkészüljön egy adott terület. Sőt, valószínűleg arra sem lesz keret, hogy ezerszám készüljenek a modellek, vagyis az elképzelés jó, és érthető, de a kivitelezés nagy valószínűséggel elmarad.

lead kép: sciencenews.org