Június 19. Szerda, Gyárfás

A koronavírus keresztbe tehet a környezetvédelmi egyeztetéseknek is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus megítélése a szakemberek esetében is eltérő. Vannak, akik szerint a tavasz és a nyár megfékezi, és el is tünteti a vírus jelentette kockázatokat és veszélyeket, és vannak olyanok is, akik szerint ez a fertőzés lesz az, mely gyökeresen változtat az emberiségen, többek közt a túlnépesedés problémáján. Csakhogy a környezetvédelmi szakemberek más miatt aggódnak, a vírus ugyanis a konferenciákra is hatással van.

A vírus és a rendezvények

Sok cégnél már most érvényben van a szabály, hogy olyan meetinget vagy megbeszélést tartani, amin háromnál többen vannak egyszerre egy szobában, nem lehet. Az ok, hogy csökkenteni lehessen az esetleges fertőzések kockázatát. Ez egy cég életében is komoly kihívásokkal jár, nem is beszélve az államokról, hiszen olyan megbeszélések is közelednek, melyeken egész nemzetek képviseltetik magukat.

kép: ukcop26.org

Novemberben esedékes a COP 26, vagyis a soron következő klímakonferencia. Sok szakember szerint hatalmas a jelentősége ennek az egyeztetéssorozatnak, hiszen ezen áll, vagy bukik, hogy képesek leszünk-e szinten tartani a klímakatasztrófát, ahogyan azt a párizsi klímaegyezményben vállaltuk. Csakhogy az összejövetelt könnyenmeghiúsíthatjaa koronavírus okozta felfordulás.

Azért van remény

Komoly gondot okoz, hogy bár az egyeztetések nem arra a három napra korlátozódnak, amikor maga a találkozó van, de sok ország - köztük a két erősen kiemelt Kína és Olaszország - számára most érthető módon nem a klímapolitika az elsődleges.

Bár a koronavírus terjedése légszennyezettségi szempontból - közvetve pedig energiafelhasználási, hulladékképzési és még számtalan más aspektusból is - pozitívumokat is hozott, a fertőzés megállíthatatlansága, illetve az attól való félelem sajnoskeresztbetehet az egyeztetéseknek is.

kép: spc.int

Azonban szerencsére a klímapolitikusok is sok olyan lépést tettek már, mely az ilyen konferenciák karbonlábnyomának csökkentésére szolgálnak. Ennek megfelelően az ENSZ már eddig is kiemelten támaszkodott avideo hívások jelentette megoldásokra, vagyis a konferencia még akkor is tető alá hozható, ha egyetlen résztvevő sem jelenik meg személyesen az egyeztetésen. Ráadásul az Európai Bizottság szerint az előkészületek rendben haladnak, vagyis a COP 26 megtartása nincsen veszélyben.

lead kép: atlas-partners.co.uk