Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A gazdagok okozzák a klímakatasztrófát?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A gazdagok felelősek a károsanyag kibocsátás jelentős részéért? Tulajdonképpen igen, de azért azt nem ártana tisztázni, hogy mit is értünk gazdag alatt, mert így a kép rettenetesen fals, és abba a hitbe ringat minket, hogy csak azoknak kell visszafogni magukat, akik tehetősek.

Kibocsátás

ANatureEnergyfolyóiratban publikáltak egy tanulmányt, melyben 86 országotvizsgáltak abból a szempontból, hogy mely rétegek felelősek a nagyobb kibocsátásért. A válasz pedig nagyon egyértelműen az lett, hogy minél tehetősebb valaki, annál nagyobb az energiafogyasztása.

A leggazdagabb egytized nagyjából 20-szor több energiát fogyaszt, mint a legszegényebb egytized. Például a felső 10% 187-szer több üzemanyagot használ el, mint a legalsó 10%. Ez persze érthető, hiszen az alacsony jövedelműek sokszor nem engedhetik meg maguknak azt, hogy saját járművet tartsanak fenn.

kép: richpeopledatingsite.com

Ugyanakkor érdemes megvizsgálni, mit is jelent a gazdag kifejezés, mivel, ha a fűtés és a háztartások energiafelhasználása a kérdés, akkor nincsenek ilyen markáns eltérések. A felső 10% itt is többet fogyaszt, ami valószínűleg az ingatlan méretéből adódik, de a fogyasztás ebben az esetben mindenhol nagy, és az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik. Ez pedig azzal együtt igaz, hogy képesek vagyunk jelentősen javítani az energiahatékonyságon.

Ki a gazdag?

Nyilván a közlekedésben az eltérés egyértelmű. Bár, ha belegondolunk, sok igazán gazdag sokkal jobban preferálja az elektromos közlekedést, annak státusszimbólum volta miatt. De akkor kik a nagy kibocsátók?

Mi. Mi, akik megengedhetünk magunknak egy autót. Mi, akik több tévétéselektromos eszközt tartunk fenn, mint amire tulajdonképpen szükségünk lenne. Mi, akik nem optimális méretű házakban lakunk. Rossz ezt hallani, de sajnos igaz: gazdagok vagyunk, főleg, ha a legalsó 10%-ot nézzük.

kép: RKOI marketwatch.com

A kibocsátás csökkentése, vagy sokkal inkább optimalizálása mindenkinek érdeke. Lehet, hogy elsőre nagyon jó ötlet egy nagy tévé a hálóba is, de felesleges, ráadásul rosszabbul is alszunk majd miatta. Szintén remek ötlet egy vendégszoba vagy egy külön szint a gyerekeknek, saját nappalival, játszószobával, de ennek sincsen sok értelme, hiszen egyrészt nem használják majd ki, másrészt miután kiköltöztek elveszünk a hatalmas térben. Ne pillanatnyi vélt igények szerint hozzunk döntéseket, hanem egy kicsit előre is gondolkodjunk,hiszenha így teszünk, sok pénzt spórolunk, és szebb világot hagyunk hátra.

lead kép: bbc.com