Április 28. Vasárnap, Valéria

Több százezer kagyló főtt meg a part mentén Új-Zélandon

Éghajlat
2020. február 26. 12:00
null

Új-Zéland partjainál tömegesen pusztulnak a kagylók. Az ok ebben az esetben is a klímakatasztrófa, mely a tudósok szerint elsőre a tengerek élővilágát tizedeli majd meg, köztük az érzékeny puhatestűeket.

Főtt kagyló a tengerből

Tömegesen pusztulnak a kagylók Új-Zéland partjainál, ráadásul ennek bűze belepi a partokat is. A kagylók pusztulásának oka, hogy megfőnek vázaikban. Bár egy kissé megtévesztő lehet ez a megfogalmazás, mivel nem a víz emelkedő hőfokával van baj, ahhoz ugyanis szinte forrnia kellene. A gondot az okozza, hogy a kagylókat tűzi a Nap, és ezt a forróságot már képtelenek elviselni.

kép: businessinsider.com

A telepek a part menti sziklákba kapaszkodva élnek, táplálkoznak és szaporodnak. Nem ritka, hogy apálykor egy részük szárazra kerül, ez nem okozott különösebb gondot ezeknek a puhatestűeknek. Sajnos azonban a nagy szárazság itt is megtette hatását, és a tenger visszahúzódása apály idején lényegesen nagyobb, így a kagylókat nem hűti a fel-fel csapó tengervíz. Ennek okán megfőnek házaikban, és tetemüketkilószámmossa partra a tenger.

Mit lehet tenni?

Alapvetően sajnos semmit sem tehetünk a kagylókért. A megoldási lehetőségek, vagyis az egyesével történő mentés, és az árnyékolás ugyanis nem reális lehetőségek, vagyis az emberek csak szomorúan szemlélhetik az eseményeket. Sajnálatos módon még csak annyit sem tehetünk, hogy legalább a konyhakésznek tűnő kagylókat elfogyasztjuk, hiszen azok már rég bomlásnak indultak, vagyis emberi fogyasztásra már alkalmatlanok.

kép: ibtimes.sg

A jelenség a kutatók szerint egyre többször fordulhat elő, ahogyan a klímakatasztrófa kibontakozik. Az Új-Zélandihoz hasonló hőhullámok napjainkra sajnos rendszeressé váltak. Hazánkban ez az elviselhetetlen városi munkanapokban mutatkozik meg, máshol a kagylók tömeges pusztulásában, megint máshol a gigantikus tűzvészek kibontakozásában. A klímakatasztrófa előrehaladásával a szélsőséges időjárási anomáliák száma egyre nagyobb lesz, nem csak az extrém melegek, de az extrém csapadékos idők, vagy éppen a durva hidegek is egyre gyakrabban jelentkeznek majd, megnehezítve az alkalmazkodást minden élőlény számára, melybe természetesen mi, emberek is beletartozunk.

kép: msn.com

tengermeleghaláléletNapkagyló