2023. március 23. csütörtök
Emőke

Főtt kagyló egyenesen a tengerből

2019. július 7., 13:00
Főtt kagyló egyenesen a tengerből

Azok a turisták, akik a napokban látogattak el Kaliforniába, és elsétáltak a strandra, érdekes dologgal találkozhattak. Azon túl, hogy a hőhullám itt is jelen van, vagyis az embernek egyetlen vágya, hogy az óceánba csobbanhasson, most a tengerparton kis túlzással terített asztal fogadta őket, aminek azonban senki nem örül 

Főtt kagylót? 

A part menti vizekben több olyan vándorkagyló faj is él, melyek mi emberek előszeretettel fogyasztunk. Ehhez jellemzően ki kell őket fogni, és meg kell főzni. Most azonban a klímakatasztrófa következtében ezt a munkát elvégezte a víz. 

kép: seafoodwarehouse.com.au

A kagylók tömegesen sodródnak partra, mivel a szervezetük a 37°C feletti hőmérsékletet már nem képes tolerálni, és kis túlzással megfőttek a héjukban. A jelenség szokatlan, bár nem példa nélküli, mivel 2004-ben is történt hasonló, tömeges pusztulás - írja az inhabitat.com. 

Mi történik? 

A tömeges kagylópusztulást a tudósok 140 mérföldes sávban figyelték meg a part mentén, vagyis igen jelentős elhullással lehet számolni. Az ok pedig egyértelműen az ember által kiváltott felmelegedés. 

A hatalmas hőhullámok ugyanis a vízre is hatással vannak, azt is extrém értékekig melegítik. A magas vízhőmérsékletet pedig sok tengeri élőlény már képtelen tolerálni, és elpusztul. Mivel a klímánk melegedésének egyelőre nem sikerült határt szabni, sajnos a jelenség jellemzővé is válhat, hatalmas pusztítást végezve bizonyos fajok körében. 

kép: sinchiplongseafood.com

a melegedő víz problémája azonban nem csak a tengeri ökoszisztémákat érinti drasztikusan, hanem a part menti településeket is, valamint az olyan szigeteket, melyeknek tengerszint feletti magassága minimális.  itt ugyanis a tengerek szintjének emelkedése is komoly gondokat okoz, egyes óceániai szigeteken akkorát, hogy a teljes területük is víz alá kerülhet, megszüntetve ezzel komplett országokat. 

Sokan nem értik elsőre, hogy a melegebb víz miért jelent ilyen gondot. A bajt a hőtágulás okozza, egyszerűbben fogalmazva a hideg víz kevesebb helyet foglal, mint a meleg. A nyári forróságban sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a kertkapu, vagy a nagy épületek napsütötte fém kapui egyszerűen beragadnak. Sokszor annyira, hogy egész nyáron nem lehet őket kinyitni. Ennek oka, hogy a fémek is kitágulnak a hő hatására, vagyis a víz esetében ugyan ezzel a jelenséggel találkozhatunk. Ezen pedig az olvadékvíz sem segít, mely a jég olvadása miatt kerül a világ óceánjaiba, hiszen csak adott területen képes lehűteni a vizet. Ennek következtében a jég olvadásával határos partokon a tenger visszahúzódik a hűlés hatására, mg a trópusi vizek a melegedés hatására megemelkednek. 

lead kép: 

Ezek is érdekelhetnek