Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Kisebb lesz a gyerekek agya a szmogtól

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem is egyszer volt már szó róla, hogy alégszennyezettségmilyen egészségügyi károkkal jár. A tüdő és a keringési rendszer is megsínyli a városi életet, de itt nem áll meg a rendszer. Egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a gyerekek esetében más hatásokkal is számolni kell.

Városi lét

Az urbanizáció mértéke az utóbbi években sem lassult. Az ok nagyon egyszerű: több munkalehetőség, magasabb életminőség, vagy legalább annak lehetősége. És hogy ezért mit is vagyunk hajlandóak feláldozni? Nos, például a kertet, ami a vidéki életnek egyik sajátja, bár a tehetősebbek - és akik hajlandóak órákatingázni - a városokban vagy azok közelében is fenntarthatnak kerteket. A másik, amit viszont minden városi ember el kell fogadjon, a levegő minőségének romlása.

kép: sambadenglish.com

Ennek oka egyrészt a közlekedés, hiszen a városok forgalma kimagaslóan nagy, másrészt a rengeteg otthon, melyeket fűteni és hűteni kell. Természetesen ott van még a növényzet hiánya, vagy jelentősen gyér volta, mely a szálló por koncentrációját növeli meg jelentősen. A családok persze szívesen mennének a jó levegőre, de ehhez a munkát kellene feladni, amire sokszor nincsen lehetőség.

Menni vagy maradni?

A felnőtteket érintőlégzőszervrendszeri, valamint a keringési rendszert érintő megbetegedések nem igazán elrettentőek, a jobb élet lehetősége sokkal kecsegtetőbb. Sajnos azonban most a gyerekekszempontjábólegy új adat került elő, amire amerikai kutatók derítettek fényt.

kép: universityofcalifornia.edu

A rossz levegő persze a gyerekek tüdejét és keringését sem kíméli, de ennek hatásai csak jóval később mutatkoznak meg. A kutatás azonban rámutatott, hogy akik születésüket követően olyan helyen élnek, mely nagy forgalmú, így a levegő szennyezettsége is magas, 12 éves korukra kisebb aggyal rendelkeznek, mint a jó levegőnfelnövőtársaik.

A csökkenés mértéke 3-4% és érinti a falcsonti, a homloki lebenyt, valamint a kisagyat is. A degeneratív elváltozás érinti a látást, a hallást, valamint többek közt a mozgáskoordinációt is. A kutatás azt is kiemeli, hogy a légszennyezettség bizonyítottan összefüggésbe hozhatóneurodegeneratívbetegségekkel és más idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel is.

lead kép: greenpeace.org.uk