Június 16. Vasárnap, Jusztin

Elképesztő léptékű erdősítésbe kezd az ENSZ

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azújraerdősítés még mindig a legjobb esélye az emberiségnek arra, hogy sikerüljön megállítani a globális klímakatasztrófát. Ezt ma már a nagy szervezetek is tudják, így pedig az ENSZ is kiemelten kezeli ezt a kérdést. A szervezet környezetvédelmi kampánya ezt nagyon erősen meg is mutatja.

Erdőt! Sokat!

A növényzet jelenleg a legolcsóbb és leghatékonyabb szén-dioxid megkötő, melyet az emberiség képes bevetni a klímakatasztrófa megfékezésére. Ráadásul a dologban az a legszebb, hogy éppen mi, emberek voltunk azok, akik szükségessé tettük, hogy a növénytakaró felületét jelentősen növelni kelljen, ezt pedig az irtásokkal és a túlnépesedéssel, valamint a technológiai fejlődéssel sikerült elérnünk.

kép: lifegate.com

De vajon mennyi fára lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen tehessünk valamit? Az ENSZ kutatásai alapján évente 7.6%-kal kell csökkenteni a kibocsátásunkat ahhoz, hogy képesek legyünk elérni 2030-ra a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. Ezt azonban nem csak afásítássalkell megtennünk, hanem tényleges kibocsátáscsökkentéssel is.

Az erdősítés tehát kiemelten fontos, így pedig az ENSZ Környezetvédelmi Program is igen ambiciózus vállalást tesz. Ez egészen pontosan egy billió, vagyis ezer milliárd fa ültetését tűzi ki célul a következő 10 évben!

Ültetni csak ésszel!

A környezetvédők és az erdészeti szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos odafigyelni a csemeték utóéletére is! Nem csak az elültetés jelent ugyanis munkát, hiszen a csemeték, ha magukra hagyjuk őket, könnyen lepusztulhatnak. Ebben az esetben pedig úgy járunk, mint Törökország, ahol egy nagy kampány keretében rosszkor, ésutánkövetésnélkül ültettek el 11 millió fát, melynek- ahelyi szakemberek szerint – 90% mára elpusztulhatott.

kép: vitalibis.com

Azutánkövetésa tápanyagok és a víz pótlását jelenti a leginkább, hiszen míg a csemeték rendesen meg nem erősödnek, addig szükségük van a gondozásra. Egy olyan terület erdősítése, melyen nincsen meg a nagyobb fák védelme, a csemeték számára veszélyes lehet. A cél pedig nem újabb milliárdok gyors és felesleges elszórása, hanem a valódi, tényleges fellépés a klímakatasztrófa ellen.

lead kép: forest.fi