Június 25. Kedd, Bocsárd

Duplázható a napelemek hatékonysága!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A megújuló forrásokból nyert energia jelenti a jövőt. Köztük is a leginkább ígéretesek a napelemek, hiszen a Nap energiája, mely a Földre érkezik, elképesztően hatalmas. Ha képesek lennénk azt hatékonyan kinyerni, akkor minden gondunk megoldódna, méghozzá azonnal.

Hatékonyság

Csakhogy a napelemek - akármilyen jó szolgálatot is tesznek- hatékonyságukat tekintve igencsak le vannak maradva. Még akkor is, ha “jó esetről” beszélünk, nagyjából 18%-os hatékonysággal lehet számolni. Valljuk be, ez siralmasan alacsony.

Mindemellett azért az is tény, hogy ezzel a hatékonysággal, egy jó tájolású tetőn igencsak sokat tehetünk az energetikai önellátásért. Egy 90 nm-es ház, jó szigeteléssel és elektromos fűtéssel nagyjából 4 millió forintnyi napelemmel már önellátó lehet. Ez pedig egy nem egészen 10 éves megtérülést jelent (persze 0%-os hitellel).

kép: techiexpert.com

Mi lenne azonban akkor, ha azt mondanánk, ma már a tudósok képesek egy napelem hatékonyságát hétköznapi körülmények közt is 30%-ra feltornázni? Igen, ez azt jelenti, hogy a befektetés, mely az energiafüggetlenséghez kell, feleakkorára zsugorodik.

Nem a napelem új

Jelen esetben nem egy újfajta napelemről van szó, hanem egy olyan kis lencséről, illetve sok-sok apró lencséről, mely a panel elé kerül. A lencséket a napelem fölé kell szerelni, és a hatszögletű kis eszközök csodát művelnek.

Bár, ha jobban meggondoljuk, nincsen ebben semmi csoda, csupán nagyon ügyes tervezés. A lencsék ugyanis képesek minden körülmények között - vagyis a Nap járásához és az időjáráshoz is alkalmazkodva – a fényt egy igen kis felületre koncentrálni, ezzel pedig jelentősen megemelik a napelemek hatékonyságát.

kép: ssi.com.vn

Külön jó hír, hogy nem csak egyprototípusrólvan szó, melynek esetében még éveket kellene várni a tökéletesítésre, hiszen a cég, a svájciInsolight2022-re tervezi a piaci bevezetést, vagyis a gazdaságos gyártáshoz szükséges fejlesztések zöme is megvan már. A hatékonyság ilyen mértékű növelése pedig nem csak a háztartásoknak kedvez, hiszen a lencsék alkalmazhatóak akár az ipari léptékű termelés esetén is.

lead kép: actionrenewables.co.uk