Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Ausztrália kiszárad, India megfullad a fokozódó IOD hatás miatt

Éghajlat
2020. február 20. 12:00
null

Az időjárás átalakulása nem csak időlegesen jelentkező, durva kilengésekből áll. A klímakatasztrófa sokkal keményebb arcát is megmutatja egyes területeken, ahol már nem igazán lehet tenni a dolgok alakulása ellen, az embereknek és a környezetnek alkalmazkodnia kell ahhoz, ami magunknak teremtettünk.

Ausztrália és Afrika

Az Indiai-óceán összeköt több olyan területet is, melyek nagyon eltérő időjárási jelenségeket mutatnak egyazon időpontban. Ilyen Afrika és India, illetve Ausztrália. Míg az egyik helyen folyamatosan érkeznek a hírek a villámáradásokról és földcsuszamlásokról, melyeket a heves esőzések váltanak ki, addig a másikterületenolyan szárazsággal kell szembenézni, mely nem csak a termény jórészét emészti fel, de brutális méreteket öltő, olthatatlan bozóttüzeket is eredményez.

A hatás, mely ezt eredményezi az Indiai-óceánnak köszönhető, ez az úgynevezett indiai-óceánidipolus. Tulajdonképpen nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy ilyenkor az egyik területen a víztömeg hőmérséklete alacsonyabb, mint szokott, míg a másikon magasabb.

kép: skymetweather.com

Ahol alacsonyabb a hőmérséklete a víznek, ott kevesebb a párolgás, lényegesen kevesebb a csapadék is. Ez hosszabb távon - ráadásul a vízhőmérséklet egyre alacsonyabb voltából adódóan fokozódó intenzitással - azt eredményezi, hogy az adott területnél elhelyezkedő szárazföldön szárazság lép fel. Ez roncsolja az erdőállományt, mely még kevesebb esőt eredményez - és így tovább. Persze a másik oldalon éppen az ellenkezője igaz: dúsabb növényzet, több víz, magasabb párolgás és több eső (már persze akkor, ha az erdőségeket nem tarolja le a földcsuszamlás, vagy nem kerülnek víz alá).

De mi az oka?

Ausztráliát érthető módon erősen foglalkoztatja, vajon mi lehet az oka az IOD ilyen intenzív pozitív oldalának, vagyis a náluk jelentkező erőteljes szárazságnak. A kutatások alapján az Ausztráliai Nemzeti Egyetem és a CSIRO kutatóintézet arra jutott, hogy a ludas bizony a klímakatasztrófa. Az IOD hatás nem ennek köszönhetően alakult ki, de ilyen mértékű eltolódása bizony már az általunk kiváltott klímaváltozásnak köszönhető.

kép: theepochtimes.com

De itt még nincsen vége. A kutatások arra is rámutattak, hogy ha az emberiségnek sikerül az egyre távolabb kerülő cél, és tartani tudja a párizsi klímaegyezményben maghatározott 1,5°C-os melegedést, még akkor is megkétszereződik az Ausztráliát sújtó aszályos időszakok száma. Ez pedig a mostani eseménysort szemlélve katasztrofális következményekkel lesz a legkisebbkontinensre. És sajnos az elemzések nem azt mutatják, hogy a melegedést sikerül megfékezni, és 1,5°C-on tartani, sokkal valószínűbb az akár 3-4°C-os melegedés, mely Ausztrália számára a halálos ítéletet is jelentheti.

lead kép: thinkproductive.co.uk

klímaesőIndiaemberAusztráliaszárazságIOD