Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A németeknél már nincsenek klímamenekültek

Éghajlat
2020. február 19. 08:00
null

A genfi egyezmény - mely az irányadó alapvető nemzetközi jogi szabályokat tartalmazza fegyveres konfliktus esetén - már 1949 óta biztosít jogokat például a polgári lakosság számára a háborúkban. Ilyen többek közt a menekültjog is, melyet az egyezményt aláíró országoktól lehet kérni. Most azonban a menekültjog kérvényezésében változtatásokat szeretnének eszközölni a klímakatasztrófa miatt.

Jönnek az emberek

Volt már róla szó nálunk is, hogy a migráció milyen méreteket ölthet a klímakatasztrófa hatására, azonban kicsit megtévesztő lehet a cikk. Azt taglalja, milyen lesz a helyzet, és nem igazán foglalkozik amával, pedig a klímamenekültek száma napjainkban is igen magas. Átlagosan 26,4 millió ember kel útra a klímakatasztrófa következtében minden egyes évben, 2008 óta. És ez bizony csak az átlag, a szám ugyanis folyamatos emelkedést mutat minden évben, ahogyan a klímaváltozás hatása egyre jobban érződik.

kép: europeanscientist.com

A migrációt az aszály, vagy éppen ellenkezőleg, atúlsok csapadék váltja ki. De oka lehet a szélsőségessé váló időjárás, vagy éppen a tengerszint emelkedése is. A lényeg, hogy olyan körülményeket teremt, melyek mellett a megélhetésellehetetlenedik, így az emberek olyan helyet keresnek maguknak, ahol még tudnak boldogulni. Ezek a területek pedig értelemszerűen a fejlettebb régiók, ahol jobban képesek védekezni a klímakatasztrófa hatásai ellen, legalábbis egy darabig.

Jár-e amenekültjog?

Egyes jogvédő szervezetek erősen küzdenek azért, hogy a klímaváltozás hatásai miatt menekülő emberek is a genfi egyezmény hatálya alá essenek, vagyis nekik is járjon a menekültjog. Ehhez azonban ki kell terjeszteni a dokumentumot, amit azonban az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete kicsit sem tart jó ötletnek. Szerintük ugyanis ez jelentősen gyengítené az általános menekültstátuszt, illetve egyes, védelemre szoruló csoportok esélyeit is rontaná.

kép: economist.com

Ebben lehet valami, hiszen a klímamenekültek száma várhatóan olyan méreteket fog ölteni, melyet eddig még csak el sem tudtunk képzelni. Ennek megfelelően Németország már most kijelentette, hogy a szövetségi kormány nem tervezi, hogy a klímaváltozást elismerje, mint menedékjogot biztosító tényezőt. Érthetőbben: a német kormány nem fog menedékjogot adni senkinek csak azért, mert a klímakatasztrófa tönkretette az otthonát.

Ez valahol érthető, ugyanakkor a német állam egyike a 10 legszennyezőbb országnak a világon, vagyis technikailag vastagon benne van a keze abban, ha egy elmaradott ország mezőgazdaságára csapást mér az időjárás. Ez azonban jogilag nem így néz ki, és mivel egyetlen állam sem fogja magára vállalni a befogadó státuszát, így gyorsan elfajulhat a helyzet. A megoldás pedig ebben az esetben sem lehet más, mint a közös fellépés a klímakatasztrófa ellen, ez az egyetlen valós esély a kialakulóban lévő hatalmas átalakulás békés rendezésére.

lead kép: bmj.com

klímamenekültországFöldvándorlásember