Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Meseszerű parkot kap Manhattan

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

New York komolyan gondolja a város zöldítését. És nem csak abban az esetben, ha tervezésről van szó, nem csak az irodákban, az asztalokon akarják látni a várost zöld köntösben, hanem az utcákon járva is. Éppen ezért most is épül egy olyan park, melyet sok másik város is megirigyelhet.

Fejlesztések

New York egy hatalmas metropolisz, melyben elképesztő mennyiségű ember él és dolgozik. Annyira sokan, hogy az már komoly pszichológiai kihívást is jelent az embereknek, hiszen szinte mindenhol toronyházak, épületek és beton van, nincs hova “menekülni”. Nem véletlen, hogy ebben a városban található a világ egyik legszebb parkja, a CentralPark, ami ráadásul hatalmas területen fekszik. De még ez is kevés, a város tovább zöldül, ahol csak lehet, növényeket telepítenek.

kép: inhabitat.com

Most Manhattan kap egy zöld oázist, ráadásul egy magántulajdonúSnøhettaköztéren. A koncepciót egyhangúlag fogadták el a döntéshozók, vagyis ez már nem csak egy mutatós látványterv, amiből úgysem valósul meg semmi, hanem végre egy igazi projekt, mely úgy néz majd ki, ahogyan a tervezőasztalon megszületett.

Kell a zöld, kell a tér

Philip Johnson tervezte azt a közösségi teret, mely most megvalósulásra kerül. A terület egy kanyont utánoz, így a beültetése is ezt imitálja. Az eltérő nagyságú növények pontos elrendezésével a megoldás nem csak mutatós, hanem helytakarékos is lesz.

A térben több, mint 40 fát ültetnek, örökzöldeket és lombhullató fajtákat vegyesen, emellett cserjéket és kisebb növényeket is szép számmal telepítenek a területre. A formavilágnál igyekeztek kiküszöbölni az éles szögeket, a kör és a hajlított vonalak dominálnak. A tér felett egy hatalmas üvegtető is helyet kap, melyet karcsú oszlopok tartanak. Összességében az emberben kisséLothrlorienhangulatúvá teszi a környezetet, bár az üvegtetőn már nem követik szigorúan a hajlított vonalak kialakítását.

kép: inhabitat.com

Hogy még inkább el lehessen vonatkoztatni attól, hogy az ember egy város közepén van, a tér egy vízfalat is kap. A lezúduló víz pedig zajpufferként is funkcionál, nyugtatóan hat az emberekre, és nem utolsó sorban kellemesen párás környezetet is teremt.

lead kép: inhabitat.com