Június 24. Hétfő, Iván

Matuzsálemek véreznek el a klímakatasztrófa miatt 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Föld több élőlénye is kifejezetten különleges valamilyen szempontból. Jellemzően ilyenkor azokra az állatokra gondolunk, melyekből csak nagyon kevés van, és ezeket igyekszünk is intenzíven védeni. De megfeledkezünk azokról a matuzsálemekről, melyek most különösen nagy veszélyben vannak.

A mamutfenyők

Kalifornia egyike azoknak a helyeknek, ahol olyan famatuzsálemekkel találkozhatunk, melyek akár 3000 éve látták meg a napvilágot, és azóta is rendíthetetlenül állnak a helyükön. A mamutfenyők a Föld leghatalmasabb lényei közé tartoznak, és rendkívül hosszú életűek. Ezt a magas kort annak köszönhetik, hogy társaikkal ellentétben elképesztően ellenállóak az elemekkel szemben.

kép: monumentaltrees.com

A mamutfenyőknek meg sem kottyan a szárazság, a szokásos erdőtüzek sem ártanak nekik, és a rovarokkal szemben is ellenállóak, vagyis a több ezer éves példányokban is benne van még jó párszáz évnyi élet. Illetve csak volt, mert a klímakatasztrófával már ezek a héroszok sem tudnak mit kezdeni.

Pusztulnak az óriások

A mamutfenyők szaporodásának - és minden itteni erdei fa növekedésének is feltétele a mérsékelt erdőtűz. Ez furán hangozhat, de a kisebb tüzek megtisztítják a talajt, így a facsemetéknek, melyek a pusztítás után hajtanak ki, sokkal nagyobb esélyük van az életben maradásra. Csakhogy a nemzeti parkokban, ahol a mamutfenyők is állnak egyre ritkábbak a tüzek, ami a korhadékok felhalmozódásához vezet. Így amikor mégis lángra kap az erdő, akkor a tűz sokkal intenzívebb, mint a megszokott, így annak már a matuzsálemek sem tudnak ellenállni.

kép: snopes.com

De a tüzek nem kötődnek ilyen formán a klímakatasztrófához. A szárazság azonban igen. Bár tény, hogy a mamutfenyő ellenálló a szárazsággal szemben, és a rovarok támadását is visszaveri, ha tartósan érkezik a kétfrontos támadás, akkor elbukik. Eddig a tudósok 28 olyan mamutfenyőt azonosítottak, melyek pusztulása nem a megszokott módon történt. Ezek az óriások ugyanis jellemzően kidőlnek, és így fejezik be Földi pályafutásukat. Az említett példányok azonban fentről lefelé pusztultak el, ami jelentős rovarfertőzöttségre utal a lombkoronában, illetve a fa ellenállóképességének nagymértékű romlását is mutatja. A szakemberek ezért arra kényszerülnek, hogy bevezessenek olyan klímavédelmi lépéseket a mamutfenyők megőrzése érdekében, amikre a számítások szerint csak 2050-ben lett volna szükség.

lead kép: hu.wikipedia.org