Május 26. Vasárnap, Evelin

Lassan elfogy az Amazonas

null

9 ország tulajdona a Föld leghatalmasabbesőerdeje. És ahogyan az lenni szokott “közös lónak túrós a háta”, vagyis az Amazonas védelme szinte semennyire nem megoldott. Ez pedig rossz hír elsősorban Dél-Amerika, másodsorban az egész világ számára.

24 000 négyzetkilométer

Ennyi a veszteség, melyet 10 év alatt kellett elszenvednie az erdőségnek. Az ok az ember, és az, hogy a területeket mezőgazdasági termelés alá akarja vonni. A 9 ország politikusai pedig hatalmuk érdekében engednek is a nyomásnak, és egyre nagyobb területeket hagynak veszni az esőerdőkből. Persze kérdés, hogy ez mennyire a belügye egy – egy országnak, hiszen az Amazonas nem csak az ő életükre gyakorol hatást.

kép: inhabitat.com

Az erdőirtás a klímakatasztrófa tudatában már önmagában is komoly baj, de ha azt is szemléljük, hogy mibe is nyúlunk bele ezáltal, akkor talán pontosabb képet kaphatunk arról is, mire fel a felháborodás, a folyamatos zúgolódás a természetvédők részéről, amikor az erdőirtások kerülnek előtérbe.

Állatok, növények és sok más

Probléma a biodiverzitás csökkenése és a helyi ökoszisztémák összeomlása, hiszen az Amazonas az egyik legsokszínűbb élővilággal rendelkező terület. Ez azonban sokakat nem hat meg, hiszen éheznek az emberek, kell a terület, hogy enni lehessen. Az pedig, hogy eltűnnek a paradicsommadarak, az orángutánok, vagy számtalan pótolhatatlan növényfaj, nincs közvetlen hatással az emberre, vagyis egy legyintéssel elintézhető.

kép: inhabitat.com

A biodiverzitás csökkenésének hosszútávú hatásait csak akkor vesszük majd figyelembe, ha már érződnek, igaz, akkor már sokkal nehezebb lesz tenni ellene. De az esőerdő az időjárás rendszerében is szerepet játszik. A lombkorona egyrészt visszaveri a napsugarakat, vagyis hűti a környezetet, másrészt hatalmas mennyiségű párát juttat a légkörbe. Ez pedig az alapja a vízkörforgásnak is, hiszen a pára felhőképződéshez vezet, amiből eső lesz, mely újabb páraképződést is okoz.

A növénytakaró eltűnése az eróziót is jelentősen növeli, az emberek védtelenek lesznek a földcsuszamlásokkal szemben, valamint a termőréteg eltűnését sem nagyon tudják megakadályozni. Ezért jönnek a vegyszerek, melyek nem csak a környezet, hanem az egészséget is tönkre teszik. Éppen ezért az a közel 8 és fél milliónyi focipálya méretű veszteség, melyet az Amazonas szenvedett el az utóbbi években már nem lehet egy – egy ország belügye.

lead kép: exodustravels.com