2020. augusztus 15. szombat
Mária

Az Amazonas gyilkosa büntetést kapott - de ennek levét mind inni fogjuk

2019. augusztus 16., 12:00
Az  Amazonas gyilkosa büntetést kapott - de ennek levét mind inni fogjuk

Bolsanaro politikája nagyon sokaknál kiverte a biztosítékot. Természetvédő szervezetek százai tiltakoznak az ellen, hogy a brazil elnök folyamatosan lazít az Amazonas őserdeinek védelmén, nem foglalkozva azzal, hogy mekkora károkat okoz ezzel az egész bolygónak. Most a németeknél telt be a pohár, büntetést is adtak a szélsőjobbos elnöknek, de ez mindannyiunknak hatalmas pofon lehet. 

Erdő és pénz 

Egyszer már foglalkoztunk azzal, hogy kié is az esőerdő, hiszen területileg a legnagyobb része valóban Brazíliában található, ám az erdő áldásos hatásai az egész bolygót érintik. Ennek kapcsán most azt is tisztázni kell, hogy az esőerdő védelmét nem csak a brazil kormány fizeti. 

kép: tumblr.com

Létezik agy úgynevezett Amazonas – alap, mely 87 millió dollár összeget jelent évente. A fejlett országok - leginkább Németország és Norvégia - ezzel az összeggel segítik a brazil kormányt abban, hogy hatékonyan léphessen fel az erdőirtások ellen. Több ország pedig még ezen az összegen felül is dollármilliókat szán arra, hogy a világ tüdejének megmentését elősegítse. Csakhogy Bolsanarónak ez nem igazán célja. 

Megvonás 

A jelenlegi brazil elnök minden erejével azon van, hogy csökkentse a természetvédelmi törvények szigorát, hogy az esőerdő fái gazdasági hasznot hajthassanak. Ennek oka, hogy ezzel kívánja a nehéz helyzetben lévő polgárok boldogulását segíteni. Ennek köszönhetően olyan méreteket öltött az erdőirtás, amivel már nagyon régóta nem találkoztunk.  

Mivel Bolsanaro nem azt az utat választja, mint elődei, így a német kormány úgy döntött, nem támogatja tovább az országot, és megvonnak tőle évi 35 millió dollárt, melyet az esőerdők védelmére szántak. Ez még nem érinti az Amazonas – alapot, de komolyan aggasztja a szakértőket. Az, hogy megvonják az összeget érthető, hiszen nem arra fordítják, amire kapják. Azonban a németek lépése más országokat is a támogatások megvonására ösztönözhet, így az Amazonas – alap is veszélybe kerülhet.

kép: businesslive.co.za 

Ez pedig lavinaszerű eseményeket indíthat el, ami mindannyiunkat érint. Ha megvonják a támogatásokat az erdőirtások engedélyezése miatt, arra az lehet a válasz, hogy még nagyobb ütemben kezdik meg a fák kitermelését, míg a bolygó tüdeje olyan károkat nem szenved, melyek már az egész létét is fenyegetik. Ha pedig az Amazonas – medence ilyen mértékben sérül, az hatalmas öngól a klímakatasztrófa megállításának folyamatában. 

lead kép: cnbc.com