Július 18. Csütörtök, Frigyes

Költözik egy egész főváros a víz miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A víz egy olyan érték, mely egyre inkább az első helyre fog kerülni, ha a legdrágább anyagokat vesszük sorra. Miveltermészetesnek vesszük a jelenlétét, így nem is foglalkozunk vele igazán, de máshol már vészforgatókönyveket is életbe léptettek azért, mert a víz fogyóban van.

Jakarta is ilyen hely. Az Indonéz főváros ugyanis igen érdekes helyzetben van. Ilyenkor, az esős évszakban rendszeresek az áradások. Néhány nappal ezelőtt is ez történt, mikor a környező folyók kiléptek a medrükből, és elárasztották a túlzsúfolt várost. Mivel az egész település az ártérben fekszik, ezen nem kell csodálkozni. Sajnos azonban hiába a megszokás és a készültség, az áradás most is 14 ember életét követelték, és több millióan maradtak áramellátás nélkül.

kép: devpolicy.org

A város egyes területein a vízszint eléri a két méteres szintet is, vagyis várhatóan jelentős anyagi károkat is okozni fog az áradás. A furcsaság azonban most mégsem itt keresendő.

Annak ellenére, hogy az áradások rendszeresek az esős évszakban, a város vízkészletei gyorsan fogynak. Az iható víz itt is nagy kincs, és ebből bizony a városnak nagyon behatárolt készletei vannak, amiket nem egyszerű tölteni sem. Vagyis Jakarta várhatóan 20 éven belül vízhiánnyal néz majd szembe, amit a kormány igyekszik kiküszöbölni.

Mit lehet tenni?

A megoldás a legtöbb esetben a víztározó rendszerek fejlesztése, de erre ebben az esetben nincs lehetőség. Hiába a fejlesztések, nem lesz elég a területen a víz, vagyis ahhoz, hogy Jakarta a helyén maradhasson olyan összegeket kellene megmozgatni, ami már nem éri meg.

Nincs más megoldás, a főváros költözni fog. Az indonéz kormányBorneoszigetére helyezi át az ország fővárosát, ennek előkészületei már meg is kezdődtek. Az építkezéseknél a vízellátás kiemelt jelentőségű, és belegondolni, hogy még ez is olcsóbb megoldás, mint Jakarta fejlesztése, elég hátborzongató.

kép: aljazeera.com

A tényleges építkezéseket várhatóan jövőre kezdik meg, és az első lakosok már 2024-ben beköltözhetnek. Jakarta persze valószínűleg nem fog teljesen elnéptelenedni, de a víz nagy úr, és ha nincs, akkor az emberek is elszállingóznak. Így kevesebb marad a szomjas száj, ami jó hír a város működésének szempontjából, de státuszának elvesztése is komoly csapás lesz.

lead kép: pri.org