Június 25. Kedd, Bocsárd

Kié a víz? A lakosság másodlagos?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália helyzete nem éppen felemelő. Nem csak a durva tűzvésszel és a rekordmagas hőmérséklettel kell szembenéznie, hanem a vízhiánnyal is. Az országot ugyanis elképesztő aszály sújtja, ami várhatóan csak rosszabb lesz. A lakosság vízellátásánál mégis fontosabb a pénz...

Vízkorlátozás

A bozóttüzek elharapódzása is nagy csapás a lakosság és az állatvilág számára, azonban, ha ez még nem lenne elég, Ausztrália több területén is vízkorlátozást kellett bevezetni, mivel egyszerűen nincs elegendő ivóvíz.

kép: countercurrents.org

Hogy mekkora a baj, azt nagyon jól mutatja, hogy egy egészen új fajta bűnözés is felütötte a fejét. Nem csak az eddig értékesnek tartott dolgokat lopják ugyanis, hanem már a vizet is, az olyan farmokról, aholőrizetlenültalálnak tavakat, itatókat. AMadMax életérzés sajnos nem a jövő, ez most zajlik.

Lakosság kontra vállalatok

Sokszor kerül elő a kérdés, mi a fontosabb, a természet vagy a pénz. Most azonban egy másik aspektus kerül előtérbe, miszerint: mi a fontosabb, a lakosság vagy a pénz?

Nos, a választás bár lehangoló, kicsit sem meglepő. Miközben a lakosságnak be kell osztania a vizet, a farmokon az öntözést és az itatást is vissza kell fogni, addig a kormány gond nélkül tető alá hozott egy megállapodást aJoyfulViewnevű kínai vállalattal, mely engedélyt kapott, hogy évente 96 millió liter vizet hozzon a felszínre és hasznosítson a beruházásaihoz.

kép: smh.com.au

Mivel jóhiszeműek vagyunk, gondolhatjuk azt, hogy víztározót épít a vállalat, de most is csalódni fogunk. A cég ugyanis luxusingatlanok fejlesztésével foglalkozik, vagyis most is a pénz az úr. Ez persze még mindig nem jelenti azt, hogy a cég semmit nem tesz majd a lakosság vízellátásáért, de valószínű, hogy inkább a saját ingatlanaik, és épülő luxus lakónegyedeik ellátását tekintik célnak, nem a gazdaságokét.

lead kép: theconversation.com