Április 28. Vasárnap, Valéria

A klímakatasztrófa mellett a biodiverzitási vészhelyzetet is felismerték Ausztriában

Éghajlat
2020. január 09. 12:00
null

A klímavészhelyzet ma már a mindennapjaink része, kénytelenek vagyunk vele együtt élni, nem tehetjük meg, hogy nem veszünk róla tudomást. Ez persze rányomja bélyegét az érzelmeinkre is, a depresszió is egyre gyakoribb, és ebben a hírek is komoly szerepet játszanak. Sajnos azonban még nincs vége a rossz híreknek.

Klímakrízis

Az emberek ma már tisztában vannak azzal, mekkora veszélyt jelent a klímakatasztrófa az egész bolygóra nézve. El is kezdtek tenni ellene, mindenki a maga szintjén, egyelőre azonban kevés sikerrel. A kijelölt út azonban jó, már csak mielőbb végig kell menni rajta.

kép: newhorizonliterati.home.blog

Mielőtt azonban fellélegezhetnénk, Osztrák kutatók egy újabb lesújtó hírrel jelentkeztek. Kifejtették, hogy a klímavédelmi kezdeményezések haszontalanok, ha nem vagyunk képesek rendszerben gondolkodni, ehhez pedig szorosan hozzátartozik, hogy megértsük, nem csak a klímánk mérhet ránk borzalmas csapást, a biodiverzitás eltűnése legalább ilyen halálos fenyegetés.

Biodiverzitási vészhelyzet.

Ausztria 47 ezer állat és mintegy 5 ezer növényfaj büszke tulajdonosa, azonban ezek lassan eltűnőben vannak. Csak a költő madarak aránya az utóbbi 20 évben 42%-kal csökkent, ami nagyon magas szám, ráadásul az érintett madarak közül sok a kihalási vörös listán is szerepel.

kép: greenr.blog.hu

A szomszédban már létezik Biodiverzitási Tanács mely arra is rámutat, hogy az európaiNatura2000 természetvédelmi rendszerbe tartozó területek 80%-a nincs megfelelő állapotban, a védelme messze nem kielégítő. A neves szakértők által alapított tanács ezért felszólítja az osztrák képviselőházat, hogy ismerjék el a biodiverzitás-krízist, és hirdessék ki a biodiverzitás-válságot, valamint hozzanak létre egy egymilliárd eurós alapot a probléma kezelésére.

Hogy mekkora a baj azt nagyon jól mutatja, hogy a kutatók szerint a biodiverzitás jelentős sérülése az emberi civilizációk alapjait is lerombolhatja. Ennek oka, hogy az élelmiszertermelés, valamint a természeti katasztrófák elleni védelem is olyan tényezők, melyeket a biodiverzitás nélkül nem igazán leszünk képesek megoldani.

lead kép: znbc.co.zm

klímaállattermészetnövényAusztriaember