Június 20. Csütörtök, Rafael

A fagyott halál olvadozik a tibeti fennsíkon?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa az ember számára gyökeres változásokat jelent, már ami az életvitelét érinti. Hozzá kell szokjon ahhoz, hogy az időjárás szélsőségessé válik, és persze ahhoz is, hogy a megszokott tájak jelentősen átalakulnak. Azonban sokszor megfeledkezünk egy fontos tényezőről, az egészségünkről!

Klíma és egészség

A melegedés megterheli a szervezetet, de ez nem titok. Azt is tudjuk, hogy a klímaváltozás sajnos sok helyen szárazságot okoz, ami éhezést hoz magával, ez pedig jelentős egészségügyi kihívás is. A gleccserek olvadásával azonban csak ritkábban foglalkozunk.

kép: china.org.cn

Pedig kellene, ugyanis ezek a fagyott tömegek fontos szerepet játszanak az ivóvíz biztosításában szerte a világon. Táplálják a folyókat, melyek partjára a nagyvárosok épültek, és életet visznek minden olyan helyre, ahol csak keresztülfolynak, mikor olvadnak. A klímakatasztrófa sajnos jelentősen csökkenti a világ gleccsereinek számát, hiszen megolvadnak a növekvő hőmérséklet miatt. Ezzel viszont nem csak sok százmillió ember ivóvízkészlete és élőhelye kerül veszélybe.

Fagyott titok

A tudósokat rendkívül érdekli a gleccserek jege, hiszen számtalan olyan információt rejtenek magukban, melyekből rengeteget megtudhatunk a történelmünkről, az elmúlt korok időjárásáról, természeti jelenségeiről, így jobban megérthetjük azt is, ami ma történik.

kép: e360.yale.edu

Egy ilyen vizsgálat során a tudósok a tibeti fennsík gleccsereit vizsgálták. Ezek a jégtömegek 15 000 évvel ezelőtt keletkeztek, vagyis olyan információkat őriznek, melyek akkor, vagy azóta történtek. Illetve nem csak azt,mivel a jégben mikrobák is jelen vannak inaktív állapotban. Ezzel nem is lenne nagy baj, csakhogy a vizsgálatok során 28 új vírustörzset azonosítottak a tudósok, melyek eddig ismeretlenek voltak a modern tudomány számára.

A kutatásuk most felgyorsult, hiszen a klímakrízis potenciális veszélyt jelent járvány szempontból is. Ezek a vírusok ugyanis akár erősen fertőzőek is lehetnek, melyek ellen nincs rendelkezésre álló védekezi mechanizmusunk. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az új vírusok közelebb vihetik a tudósokat már létező betegségek leküzdéséhez, illetve más kórokozók kiiktatásához is, vagyis akár nagyon hasznosnak is bizonyulhatnak.

lead kép: tibetexpress.net