Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Egyre csak nő a halálzónák száma a bolygón

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem lehet eléggé kiemelni az óceánok jelentőségét akkor, ha az élet fenntartásáról van szó. Innen indult ki maga lét, most mégis itt kúszik egyre közelebb hozzánk a halál, mert torokszorító gyorsasággal növekszik azon területek száma a vízben, ahol nincs elég oxigén.

A víz és az oxigén

A vízi életformák többsége számára ugyanúgy nélkülözhetetlen az oxigén, mint akár számunkra. Persze itt is vannak kevésbé, és jobban alkalmazkodó fajok, ahogyan a vízben vannak oxigénben gazdagabb, valamint abban szegényebb területek is.

Az úgynevezett halálzóna kifejezés sem az elmúlt két napban került be a köztudatba. Csakhogy az ilyen területek száma riasztóan megemelkedett az elmúlt 80 évben. Ezek azok a területek, melyeknél az oxigén koncentrációja már olyannyira alacsony, hogy a tengeri életnek - melynek feltétele ennek az anyagnak a megléte - már nincs esélye jelen lenni.

kép: spotmydive.com

45 – 700

Ne egészen 80 év kellett ahhoz, hogy az 1960-ban azonosított 45 halálzóna száma mára 700-ra növekedjen. Ez pedig riasztóan nagy növekedés, ami bizony komoly hatást gyakorol a tengeri életre. A kevesebb oxigén mellett elsőnek a nagytestű halak, mint a cápák vagy a tonhalak tűnnek el. Aztán a kisebb lények majd már a legkisebbek is, létrehozva a halott zónát.

Egyes fajok azonban túlszaporodnak. A medúzák, vagy éppen a tintahalak, illetve a mikróbák jól tűrik az oxigénhiányt, így szaporodásuk felgyorsul, hiszen természete ellenségeik eltűnnek. Ezzel pedig végzetes szakadékhoz sodorják a tengeri ökoszisztémákat.

A felmelegedés és mi

Mi az oka a halálzónák szaporodásának? Egyrészt a felmelegedés. Egyszerűen arról van szó, hogy a melegebb vízben kevesebb oxigén van. De a jelenség kialakulásában közrejátszik az ember is, és nem csak a klímakatasztrófa kapcsán. A műtrágyázásból visszamaradó felesleget az esők a folyókba mossák, onnan pedig az óceánokba jutnak. Itt pedig elősegítik az algavirágzás folyamatát. Maga a virágzás még nem lenne gond, de az elhaló növények jelentős mennyiségű oxigén vonnak el a vízből, így megfullasztva minden életet maguk körül.

kép: truththeory.com

A gondot pedig csak tetézi, hogy az iparosodás óta mintegy 26%-kal nőtt meg a tengerek savassága az elnyelt szén-dioxid többlet miatt. Mindezeketegyüttesenszemlélve itt lenne az ideje, hogy a klímakatasztrófa intézkedései közt élre törjenek azok, melyek az óceánok megőrzését tűzik ki célul!

lead kép: drpapercipd.joyrideband.info