Április 27. Szombat, Zita

Egyre csak nő a halálzónák száma a bolygón

Éghajlat
2019. december 10. 16:00
null

Nem lehet eléggé kiemelni az óceánok jelentőségét akkor, ha az élet fenntartásáról van szó. Innen indult ki maga lét, most mégis itt kúszik egyre közelebb hozzánk a halál, mert torokszorító gyorsasággal növekszik azon területek száma a vízben, ahol nincs elég oxigén.

A víz és az oxigén

A vízi életformák többsége számára ugyanúgy nélkülözhetetlen az oxigén, mint akár számunkra. Persze itt is vannak kevésbé, és jobban alkalmazkodó fajok, ahogyan a vízben vannak oxigénben gazdagabb, valamint abban szegényebb területek is.

Az úgynevezett halálzóna kifejezés sem az elmúlt két napban került be a köztudatba. Csakhogy az ilyen területek száma riasztóan megemelkedett az elmúlt 80 évben. Ezek azok a területek, melyeknél az oxigén koncentrációja már olyannyira alacsony, hogy a tengeri életnek - melynek feltétele ennek az anyagnak a megléte - már nincs esélye jelen lenni.

kép: spotmydive.com

45 – 700

Ne egészen 80 év kellett ahhoz, hogy az 1960-ban azonosított 45 halálzóna száma mára 700-ra növekedjen. Ez pedig riasztóan nagy növekedés, ami bizony komoly hatást gyakorol a tengeri életre. A kevesebb oxigén mellett elsőnek a nagytestű halak, mint a cápák vagy a tonhalak tűnnek el. Aztán a kisebb lények majd már a legkisebbek is, létrehozva a halott zónát.

Egyes fajok azonban túlszaporodnak. A medúzák, vagy éppen a tintahalak, illetve a mikróbák jól tűrik az oxigénhiányt, így szaporodásuk felgyorsul, hiszen természete ellenségeik eltűnnek. Ezzel pedig végzetes szakadékhoz sodorják a tengeri ökoszisztémákat.

A felmelegedés és mi

Mi az oka a halálzónák szaporodásának? Egyrészt a felmelegedés. Egyszerűen arról van szó, hogy a melegebb vízben kevesebb oxigén van. De a jelenség kialakulásában közrejátszik az ember is, és nem csak a klímakatasztrófa kapcsán. A műtrágyázásból visszamaradó felesleget az esők a folyókba mossák, onnan pedig az óceánokba jutnak. Itt pedig elősegítik az algavirágzás folyamatát. Maga a virágzás még nem lenne gond, de az elhaló növények jelentős mennyiségű oxigén vonnak el a vízből, így megfullasztva minden életet maguk körül.

kép: truththeory.com

A gondot pedig csak tetézi, hogy az iparosodás óta mintegy 26%-kal nőtt meg a tengerek savassága az elnyelt szén-dioxid többlet miatt. Mindezeketegyüttesenszemlélve itt lenne az ideje, hogy a klímakatasztrófa intézkedései közt élre törjenek azok, melyek az óceánok megőrzését tűzik ki célul!

lead kép: drpapercipd.joyrideband.info

tengeróceánklímaoxigénemberhalálélet