Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Csatát vesztettünk a klímakatasztrófa ellen, de a háború még tart

null

Az ENSZbejelentette, hogy gyakorlatilag elbuktuk a küzdelmet a klímakatasztrófa ellen. Ez pedig borzalmas hír, de semmi esetre sem jelenti azt, hogy mostantól mindenről lelehet mondani, és várni a véget.

Mi lesz most?

A Párizsban meghatározott klímacélt már biztosan nem leszünk képesek tartani, ezért pedig senki más nem felelős, csakis az emberiség. Mielőtt azonban mindenről lemondva a fotelba rogynánk, tudni kell, hogy a világ nem omlik össze. Hogy az élet nehezebb lesz-e és megváltoznak-e a megszokott körülményeink? Igen, de a harc folytatódik.

kép: earth.com

Továbbra is kiemelt jelentőségű, hogy amilyen gyorsan csak lehet, az emberiség átálljon a zéró emisszióra. Ennek eszközei közt kiemelt helyet kapnak a megújuló energiaforrásokkinyéréséneklehetőségei.

Többek közt azonban éppen ezek hiányosságai okozzák - sokszor az akarat hiánya mellett -, hogy a klímacél teljesítése nem sikerül. De ez változhat, hiszen létezik megújuló energia, mely mindig jelen van.

Mi a megoldás?

A nap nem mindig süt, a szél sem fúj állandóan. A víz azonban megbízható, a folyók mozgására lehet számítani.Csakhogyaz ökoszisztémákban jelentős kárt tehetnek a vízerőművek, arról nem is beszélve, hogy mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha sok eső esik, az áradás döntheti romba az erőművet, ha pedig kevés, az apadó folyó nem képes azt az energiaszintet adni, amire szükség van. Vagyis az állandó rendelkezésre állás bizony itt is hibádzik.

Van azonban olyan mozgás a Földön, mely állandó, kiszámítható, és akkor is végbe megy, ha vihar van, vagy szárazság, de még akkor is, ha bekövetkezik az apokalipszis. Ezt a mozgást ugyanis nem maga a Föld generálja, nem a légkörhöz kötött, hanem a Hold adja.

kép: climatechange-theneweconomy.com

Az árapály rendszeres, nem marad el, olyan alap energiaforrást jelent, mely végre azt az egy hatalmas hibát is kiküszöböli, melyet állandóan felhoznak a megújulók ellen. Az árapály energiáját több szerkezet is képes hasznosítani, és ezek mindegyike nem csak olcsón állítja elő az éltető energiát, hanem a szervizelésük sem nehéz, és a beépítésük sem okoz gondokat. Tulajdonképpen a rajkőnél állnak a vállalatok, melyek ezeket a rendszereket képesek telepíteni, és csak arra várnak, hogy eldördüljön az akarat rajtpisztolya.

lead kép: vox.com