Május 23. Csütörtök, Dezső

Az űrbe telepítene napelemparkot Kína

null

Nagyon úgy tűnik, hogy a napenergia jelenti a jövőt. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen korlátlanul van jelen, bár apróbb hibákat még ki kell küszöbölni. Erre pedig több megoldás is kínálkozik.

A Nap

Mivel a Föld kering a Nap körül, ráadásul forog saját tengelye körül is, így nem élvezhetjük állandóan a napsütést sem. Ez pedig az energiatermelés szempontjából sem szerencsés, hiszen így nem tudjuk biztosítani az állandó energiaellátást. A fejlődés két fő irányra bomlik innen: az energiatárolás fejlesztésére, illetve az energia előállításának folyamatosságára.

kép: ashutoshviramgama.com

Kína már be isjelentette, hogy elkészítik itt, a Földön a Nap mását, a Mesterséges Nap-ot, mely magfúzió során állít elő energiát, gigászi mennyiségben. Emellett azonban egy másik projekt is zöld utat kaphat nemsokára, amiben ráadásul a kivitelezők -megintcsakKína - nemzetközi összefogásra is számítanak.

Ki az űrbe

Az űrbe telepítendő napelemek lehetőségével is foglalkoztunk már, de most a tényleges projekt is elindul, nem csak az elméleti lehetőségeket keresik. A megvalósulás pedig 2035-re megtörténhet, ha minden jól megy.

Az űr-napelem ötlete nem is olyan friss, mint hinnénk. Az elképzelést 1968-ban Peter Glaser amerikai mérnök már benyújtott hivatalos beterjesztést egy, az űrben létesítendő napelem rendszerről. A kínaiak azonban ennél kicsit tovább mentek. Az energia Földre juttatása képezi a legnagyobb gondot, ezt azonban most úgy tűnik, megoldották, mikrohullámok és lézer segítségével.

kép: telegraph.co.uk

Mivel az energia vezeték nélkül továbbítható, ez még néhány örvendetes dolog okoz. Egyrészt, ha a dolog beválik, szép lassan elbúcsúzhatunk akilométeresvezetékektől, amik rondák, másrészt, olyan helyekre is energiát lehet juttatni, ahol ez most csak nagyon nehezen megoldható. Ezek kis szigetek, elzárt kutatóállomások, vagy katasztrófa sújtotta területek is lehetnek, ahol ezek után nem kell majd az aggregátorokat járatni.

Arról nem szólnak a hírek, pedig érdemes lenne foglalkozni vele, hogy a mikrohullámok vagy lézer, miközben az energiát továbbítja, milyen hatásokat vált ki a környezetéből. Ez fontos kérdés, hogy ne járjunk úgy, mint a naperőművek esetében, melyek iszonyatos forrósága röptében süti meg azokat a madarakat, melyek túl közel merészkednek hozzájuk.

lead kép: commons.wikimedia.org