Június 17. Hétfő, Alida, Laura

A SUV-ok megölik a bolygót

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagy a család, sokat utazunk, rossz minőségű az út, egyszerűen ez tetszik – ezek az indokok szoktak a leggyakrabban állni a SUV vásárlások mögött. Azonban érdemes lenne arra is figyelni, hogy ezeknek az autóknak akkora az ökológiai lábnyoma, amit még az egyre terjedő elektromos autók sem képesek kompenzálni.

25%

A robbanómotorok technológiája egyre fejlődik, ennek köszönhető, hogy a fogyasztásuk is csökken. Ennek hátterében azonban nem kifejezetten az áll, hogy olcsóbban lehessen tankolni, hanem a környezetvédelmi előírásoknak igyekeznek megfeleli a gyártók.

kép: theguardian.com

Ebbe az igyekezetbe száll bele páros lábbal a SUV, mint kategória. Ez a modell egyre népszerűbb, az eladások alapján a kereslet a kategóriára az utóbbi években megnégyszereződött. Ez jó hír a kereskedőknek, rossz viszont a Földnek.

A nagyobb karosszéria és a vastagabb gumik bizony növelik az üzemanyag felhasználását is, ennek köszönhetően az ilyen autók mintegy 25%-kal környezetszennyezőbbek, mint az “egyszerű” személyautók.

Árnyalt kép

Nyilván egyvadonatúj SUV kevésbé szennyező, mint egy 18 éves gázolajos személyautó, vagyis a kép nem ennyire egyszerű. Tény azonban, hogy ezeknek az autóknak nem sokértelműkvan, a divaton kívül. A terepre a legtöbb teljesen alkalmatlan, egy hónap után mehetnének a roncstelepre.

kép: theguardian.com

Méretük valóban meggyőző, ugyanakkor nagy csomagterű kombikkal is tele van a piac. Vagyis a kép, melyet a kutatók a mérések alapján festenek a SUV-rólígy tiszta: ha új autótvásárolunk, akkor az új személyautókhoz képest az új SUV bizony többet fogyaszt, ami indokolatlan pluszkárosanyagkibocsátást eredményez.

Sajnos az is tény, hogy a világ szén-dioxid kibocsátása folyamatosan nő, dacára annak, hogy lassan nincs is olyan klímatudós, aki ne sikítozna torka szakadtából, hogy tegyünk valamit, mert baj lesz. Az is igaz – hiszen mi is írtunk róla - hogy a légi és a tengeri közlekedés lényegesen nagyobb szennyező, mint az autók. Ennek ellenére a legtöbb új SUV olyan árkategóriában mozog, amiért már elektromos autóba is be lehet ülni.

lead kép: en.wikipedia.org