Június 24. Hétfő, Iván

Napraforgó napelem? Igen, hatalmas teljesítménnyel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mit olyan sok más esetben is, most is a tudomány a természetben találja meg azokat a válaszokat, melyek a túléléshez kellenek. Jelen esetben a napraforgó rejti a megoldást arra, hogy a napenergia termelés hatékonysága növelhető legyen.

Hatékonyság

A napelemek hatékonyságát folyamatosan növelik. Egyre cserélik a paneleket, egyre nagyobb volumenben képesek azok az energiatermelésre, de minden igyekezet ellenére van egy kis gond velük. Ez pedig nem más, mint a bolygó mozgása. A napelemek fixen elhelyezve így csak egybizonyos -viszonylag rövid - időintervallumban képesek a maximumot kihozni magukból. Persze léteznek mozgó napelemek is, de ezek telepítése és fenntartása igen költséges, vagyis nem ideális megoldások.

kép: neozone.org

A tudósok vizsgálták annak lehetőségét, hogy hajlékony anyaggal dolgozzanak, amikor egy panelt összeállítanak. Ez ugyanis lehetővé tenni, hogy a panel mozogjon, folyamatosan a legoptimálisabb beesési szöget tartsa az energiatermeléshez. Erre pedig vanpéldatermészetben is, ez nem más, mint a napraforgó.

Apró napraforgó

Természetesen a növény nem tudatosan fordul a Nap felé, ennek kémiai okai vannak. A szárban lejátszódó folyamatok biztosítják azt, hogy a virág feje a lehető legjobban kihasználja a Nap éltető sugarait.

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan,SunBotnévre keresztelt apróságot hoztak létre, mely nagyon hasonlít az említett virágra. Abban mindenképpen, hogy egy szárból és egy fejből áll, és abban is, hogy folyamatosan a Nap felé fordul. Ezt úgy képes elérni, hogy a szár hő hatásáraösszehúzódik,vagyisha rásüt a Nap, akkor felmelegszik, és összehúzódik. Ezzel a fejrészt a Nap irányába fordítja. Az összehúzódás pedig megáll, mikor a szár melegebb részére nem tűz a Nap.

kép: sciencenews.org

Természetesen tesztelték is a mini napraforgókat - méretük nagyjából 1 mm – két panel segítségével. az egyikre szár nélkül helyezték el aSunBotokat, a másikra azonban szárral. A panelek energiatermelése közt pedig különbség jelentkezett a szárral ellátottSunBot-ok felé, méghozzá 400%-os plusz! Ez pedig olyan hatékonyságnövekedés, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ésamelyforradalmasíthatja a napenergiatermelést is.

lead kép: newscientist.com