Június 20. Csütörtök, Rafael

El kell tűnniük az energiazabáló otthonoknak - ezt ösztönzi az EU is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiapazarlás korának véget kell érnie, de valahogy nem igazán ebbe az irányba haladunk. Az elektromos közlekedés helyett a SUV éli virágkorát, melynek energiaigénye az átlagos autóknál is nagyobb. A házak korszerűsége pedig kimondottan rossz, ha hazánkat vesszük górcső alá.

A legnagyobb szennyezők

Amikor a károsanyag kibocsátás kerül előtérbe, a legtöbb esetben az autókat vesszük elő, vagy az energiatermelést. Előbbi azonban messze nem a legnagyobb szennyező, utóbbi pedig csupán az igényeket követi. A legnagyobb kibocsátó bizony a háztartások sokasága, melyek a fűtéssel és a hűtéssel bizony hatalmas mennyiségű energiát emésztenek fel, méghozzá pazarlóan.

kép: mnn.com

Az igazán nagy gond, hogy az ember a fejlődés és a kényelem oltárán áldozik, miközben a bolygóra jóval kevesebb figyelmet fordít, mint kellene. Ezen valamelyest javítanak azok az akciók, melyekben a pazarlóan működő elektromos berendezéseket lehet lecserélni olcsóbban olyanokra, melyek A, vagy jobb besorolást kapnak. Szintén javít a helyzeten az izzók cseréje, illetve a megfelelő szellőztetés, de az alapvető problémát ez sem oldja meg.

Energiaigény

Jelenleg hazánkban a kibocsátásért 40%-ban a háztartások a felelősek, melyek energiaigénye zömmel a hűtés és a fűtés folyamatából adódik. Ezen pedig csak az épületek komoly energetikai korszerűsítésével lehet javítani, a toldozás - foltozás nem segít.

Az is mutatja, hogy hazánk le van maradva ebből a szempontból, hogy az Unión belül a háztartások kibocsátása a teljes kibocsátásnak csupán a 26.5%-a. De még ez is sok, hiszen az energiaigény egyre csak növekszik, drasztikus csökkentése nélkül pedig a klímaváltozás ellen fellépni nem lehet.

kép: irishtimes.com

Ennek megfelelően az EU több lépcsőben ösztönzi, illetve kötelezi az építőket és felújítókat arra, hogy közel nulla energiaigényű épületeket alkossanak. Ezt pedig komolyan is veszik, annyira, hogy 2021 január1-eléletbe lép a rendelet, mely a használatbavételi engedélyt már kizárólag a közel nulla energiaigényű épületekre adja meg. Ezzel pedig hazánk is képes lehet elhagyni a nem túl előkelő helyet, melyet a 10, fűtés szempontjából legpazarlóbb Uniós ország közt foglal el.

lead kép: sortedforyou.com