2022. december 6. kedd
Miklós

Mivel tehet a legtöbbet a klímaváltozás ellen?

2018. október 23., 12:00
Mivel tehet a legtöbbet a klímaváltozás ellen?

Napvilágot látott egy igen szomorú tényeket közlő tanulmány, melynek következtetéseit valahol mindannyian tudtuk, de nem akartunk szembenézni velük. Most azonban már nem lehet tovább halogatni a dolgot.

Tegyünk ellene!

Természetesen ezúttal is a klímaváltozás elleni harc egy újabb részlete került napvilágra, amiben a tudósok azt taglalják, mivel is tehetünk egyénként a legtöbbet a globális felmelegedés megállításáért. A cél, hogy csökkenthessük a személyenként, vagy azokhoz köthetően a levegőbe juttatott üvegház hatású gázok mennyiségét.

kép: nbcnews.com

Egy igen nagy hányadban ezekért a gázokért az állattenyésztés a felelős. Egy ideje már létezik a kampány, mely a húsevés helyett a vegetáriánus életmódra buzdít, amit most ráadásul számokkal is alátámasztottak. Most azonban nem az állatok által termelt gázokat emelték ki, hanem összehasonlították más intézkedésekkel a lehetőséget. Arra jutottak, hogy az energiatakarékos izzók globális használata és a tudatos újrahasznosítás együtt sem olyan hatékony, mint a vegetarianizmus. Ez utóbbi ugyanis 4-8-szor hatékonyabb védekezés a klímaváltozás ellen, mint előbbi kettő, együttesen.

Emellett nagyon nagy segítség lehet az, ha az emberek hajlandóak lemondani az autóról és a repülőutakról. A tömegközlekedés fejlesztése nyilván szükséges, de ezzel a lépéssel fejenként 2,4 tonna szén-dioxidtól mentenénk meg a világot, az egyéb káros anyagokról nem is beszélve.

Tudtuk, de leírva rosszabb

A leghatékonyabb módszer azonban nem az étkezési szokások megváltoztatása, vagy a tömegközlekedés preferáláse. Kínában már egyszer meglépték azt, amit most is kellene, de ez már akkor is hatalmas felháborodást keltett.

Igen, jelen esetben is a gyermekek számáról van szó. A klímaváltozás elleni harcban a születendő gyermekek számának csökkentése jelentheti az igazi áttörést, ha csak nem találunk egy másik bolygót, amire át tudunk költözni néhány milliárdan.

kép: oipa.org

Egyetlen meg nem született gyermek 58.6 tonna szén-dioxidot jelent, ami nem kerül a légkörbe. De ezen túl az egygyermekes modell segítene abban is, hogy a túlnépesedést vissza lehessen fordítani, hogy az élelmezéshez ne kelljen olyan vegyszereket alkalmazni, melyek károsak a légkörre és a szervezetre is, hogy ne kelljen újabb és újabb erdőségeket kivágni, és persze ahhoz is közelebb kerülhetnénk, hogy kevesebb legyen az éhező a bolygón.

A gyerek az élet egyik legfontosabb értelme, így a gyermektelenség lehetősége sokak számára kicsit sem vonzó. Az egygyerekes modellel azonban jut is marad is alapon működhetne a rendszer, bár tény, hogy lemondásokkal járna.

lead kép: reddit.com

Ezek is érdekelhetnek