Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Magyar találmány lehet a megoldás az ivóvízhiányra

Éghajlat
2019. október 28. 16:00
null

A vízhiány napjainkra egyre közelebb kerülő,katasztrofálislehetőség, amivel egyes helyeken már számolni is kell, míg mások valahogy nem igazán érzik át a helyzet súlyosságát.

Víz

Nem is igazán gondolunk bele abba, hogy mennyire fontos a víz. Hiszen természetes, hogy haa csapotmegnyitjuk, onnan tiszta, iható vízcsurog apoharunkba, minek hát aggódni?

kép:hydra-cell.com

Pedig az iható víz, főleg, ha tiszta is, nagy kincs, nem szabadna pazarolni. És itt nem is feltétlenül arról van szó, hogy feleslegesen folyatjuk a csapot, pedig ez is nagy probléma. Hiszen a fogmosás közben teljesen feleslegesen folyik a víz, és a kádat sem kellene akár hetente többször is feltölteni 200 liter ivóvízzel. De ugyanígy furcsa, hogy míg máshol az emberek sorban állnak az iható vízért, egyes területeken még a toalettet is ezzel öblítik.

A víz olyan fontos része az életünknek, annyira a mindennapjaink része, hogy nem tudunk számolni a hiányával. Olyan, mint a levegő, egyszerűen jelen kell lennie. Pedig van rá esélyünk - méghozzá sajnos igen nagy -, hogy ez a helyzet drasztikusan változni fog.

Tenger

Ironikus, hogy vízből van a legtöbb a bolygónkon. Csakhogy ezek többsége vagynem iható, vagy fagyott állapotban van. A fagyott víz rohamosan olvad a klímakatasztrófa következtében, így a sós víz az egyetlen alternatíva az ivóvíz pótlására. Természetesen lehetsótlanítania vizet, de ez drága, és hosszú folyamat, melynek a területi igényei is nagyok.

kép:phys.org

Legalábbis eddig azok voltak, hiszen egy magyar találmány ezt képes áthidalni. A konténernyi méretű szerkezet asótlanítástképes elvégezni, nem kell hozzá egy hatalmas területnyi berendezésben gondolkodni.

AHungarianWaterTechnologyCorporation terméke a közeljövőben több helyen is felbukkanhat majd, hiszen a jelenlegi nagyjából 500 főnyi ember kiszolgálásánál lényegesen többre is képes lehet, főleg, ha több berendezést kapcsolnak össze. Ez pedig kiutat jelenthet a vízhiányból azon települések számára, ahol rendelkezésre áll a sós víz.

lead kép:loudounwater.org

vízklímainniemberéletszáraz