Június 16. Vasárnap, Jusztin

Amikor az erdősítés nem a jó megoldás...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa megfékezése, vagy legalább kontrollálása mindannyiunk érdeke. Jelenleg az egyetlen igazán hatékony fegyver a kezünkben ennek a célnak az eléréséhez az erdőtelepítés, melyet hatalmas léptékben kell végrehajtani. De nem mindegy, hol.

Erdő vagy sem

Az erdőktelepítése kiemelten fontos. A fák képesek megkötni a szén-dioxidot, mely élet, vagy halálkérdéselehet, ha nem is egyik napról a másikra. Az erdősítés azonban nem csak a klímakatasztrófa miatt jelent tökéletes megoldást.

kép:thetimes.co.uk

Az emberek mindennapjait is pozitívan befolyásolja, ha erdők mellett, azokkal összhangban élhetnek. Ráadásul nem is kicsit, hiszen nem csak a közérzetük lesz jobb, hanem a produktivitásuk is megnő, vagyis a dolognak gazdasági haszna is bőven van. Nem utolsó sorban pedig visszaadjuk azélőhelyetaz állatok számára, így újra élvezhetjük a madárdalt, vagy láthatunk őzeket, szarvasokat.

Ez utóbbi azonban problémás lehet, ahogyan arra ViktorPartridge, aPentlandHillsépségéért felelős szakértő rámutatott.

Skót rendszer

A kérdéses terület Skóciában van, és az erdősítés ebben az esetben nem olyan jó ötlet. Természetesen itt is hatalmas erdők álltak, csakhogy az ember már ezer évvel ezelőtt kiirtotta azokat. Akkor ez hatalmas csapást jelentett az élővilágnak, mostanra azonban alkalmazkodott az új körülményekhez. Rengeteg az olyan faj – madarak, emlősök,hüllők,stb. -, melyek természetese élőhelye ma már a nyílt tér, a hatalmas, szinte csak fűvel borított mező, vagy nyílt láp. Sok madára földön fészkel, a tér szükséges a vadászatukhoz, és nem lennének képesek alkalmazkodni egy erdős területhez.

kép:environment.gov.scot

Vagyis tulajdonképpen az ember kiirtotta az erdőket, ezzel megváltoztatta az itteni ökoszisztémát, mely ezer év alatt kiheverte a sebet, és átalakult. Most pedig, ha visszaállítja az eredeti formát, akkor kiirtja azt a közösséget, melyet tulajdonképpen maga generált. Ez pedig hiba lenne, hiszen egy újabb seb újabb ezer év regenerálódási időt eredményezhet.

Persze az erdősítésre szükség van, csakhogy sokkal inkább azújratelepítésre, nem a betelepítésre. Azokra a területekre kell koncentrálni, ahol még a közelmúltban, 100-200 éve is erdőségek voltak, nem azokra, ahol a természet már alkalmazkodott, és az élővilág sokszínűsége helyreállt.

lead kép:historic-uk.com