Május 8. Szerda, Mihály

A nyílt tenger is sok energiát adhat!

Éghajlat
2019. október 21. 12:00
null

Ma már nem kérdés, hogy át kell térnünka fosszilis energiahordozókról amegújulótársaikra, már persze abban az esetben, ha élni akarunk. Ezt pedig mindenki nagyon szeretné,csak hátvannak nehezen áthidalható problémák a megújulókkal. Persze nem mindenkinek.

Mi a gond?

Számtalanszor lehetett már hallani - főleg az olajlobbi szájából -, hogy a megújulókkal nem lehet stabil energiatermelésre beállni. Ehhez vagy azt kellene elintézni, hogy mindig süssön a nap és fújjon a szél, vagy azt, hogy a többlet energiát nagy mennyiségben, sokáig és veszteség nélkül lehessen tárolni. Jelenleg azonban ezen problémák egyike sem megoldott.

kép:marineenergy.biz

Ez azoka,hogy a világ az atomenergia felé mozdul, mert ez legalább nem termel szén-dioxidot. Ugyanakkor Franciaország példáján már láthattuk, hogy a klímakatasztrófa következtében jelentkező hőhullámok a folyókra is hatással vannak. És a melegebb víz sokszor már nem alkalmas arra, hogy megfelelően hűtse a reaktorokat.

Vagyis muszáj lesz egy olyan, megújuló, tiszta energiaforrást találni, mely folyamatosan biztosítja a termelést, nincsenek benne szünetek, és nem is tesz kárt a bolygóban.

Hullám

Azt már rég tudjuk, hogy a tengerek és az óceánok nyílt vizei képesek az energiatermelésre, csak az a gond, hogy igen nehéz ezt az energiát kinyerni. Legalábbis eddig nemigen sikerült, most azonban két energetikai fejlesztőóriásnak köszönhetően változhat a helyzet. Az amerikaiVigor, és az írOceanEnergyösszefogott, és hathatós állami támogatással létrehozták a 826 tonna súlyú OE bóját.

kép:offshorewind.biz

Ez az úszószigetszerűépítmény képes 1,25 megawatt teljesítményre, melytekintélyesmennyiség. Ez elegendő ahhoz, hogy üzemeltesse a tenger alatti adatközpontokat, a közlekedési eszközöket, és a környező, a hálózathoz nem csatlakozó kisebb szigeteket is. A rendszer kisebb tökéletesítések után remélhetőleg el is terjed, mivel hatalmas előnye van a napelemekkel, naperőművekkel és szélfarmokkal szemben: folyamatos és stabil energiatermelésre képes. Ezt pedig kár lenne hagyni veszendőbe menni.

lead kép:oceanenergy.online

vízóceánhullámenergiaszélNap