Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A nyílt tenger is sok energiát adhat!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ma már nem kérdés, hogy át kell térnünka fosszilis energiahordozókról amegújulótársaikra, már persze abban az esetben, ha élni akarunk. Ezt pedig mindenki nagyon szeretné,csak hátvannak nehezen áthidalható problémák a megújulókkal. Persze nem mindenkinek.

Mi a gond?

Számtalanszor lehetett már hallani - főleg az olajlobbi szájából -, hogy a megújulókkal nem lehet stabil energiatermelésre beállni. Ehhez vagy azt kellene elintézni, hogy mindig süssön a nap és fújjon a szél, vagy azt, hogy a többlet energiát nagy mennyiségben, sokáig és veszteség nélkül lehessen tárolni. Jelenleg azonban ezen problémák egyike sem megoldott.

kép:marineenergy.biz

Ez azoka,hogy a világ az atomenergia felé mozdul, mert ez legalább nem termel szén-dioxidot. Ugyanakkor Franciaország példáján már láthattuk, hogy a klímakatasztrófa következtében jelentkező hőhullámok a folyókra is hatással vannak. És a melegebb víz sokszor már nem alkalmas arra, hogy megfelelően hűtse a reaktorokat.

Vagyis muszáj lesz egy olyan, megújuló, tiszta energiaforrást találni, mely folyamatosan biztosítja a termelést, nincsenek benne szünetek, és nem is tesz kárt a bolygóban.

Hullám

Azt már rég tudjuk, hogy a tengerek és az óceánok nyílt vizei képesek az energiatermelésre, csak az a gond, hogy igen nehéz ezt az energiát kinyerni. Legalábbis eddig nemigen sikerült, most azonban két energetikai fejlesztőóriásnak köszönhetően változhat a helyzet. Az amerikaiVigor, és az írOceanEnergyösszefogott, és hathatós állami támogatással létrehozták a 826 tonna súlyú OE bóját.

kép:offshorewind.biz

Ez az úszószigetszerűépítmény képes 1,25 megawatt teljesítményre, melytekintélyesmennyiség. Ez elegendő ahhoz, hogy üzemeltesse a tenger alatti adatközpontokat, a közlekedési eszközöket, és a környező, a hálózathoz nem csatlakozó kisebb szigeteket is. A rendszer kisebb tökéletesítések után remélhetőleg el is terjed, mivel hatalmas előnye van a napelemekkel, naperőművekkel és szélfarmokkal szemben: folyamatos és stabil energiatermelésre képes. Ezt pedig kár lenne hagyni veszendőbe menni.

lead kép:oceanenergy.online