Június 20. Csütörtök, Rafael

Kell a pálmaolaj, bármi áron!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ esőerdei nagy bajban vannak. Nem csak azért, mert a klímaváltozás már most érezteti a hatásait bennük, hanem azért is, mert gazdasági érdekeket sért a létük...

Pálmaolaj

A sokat emlegetett pálmaolaj egy olyan adalékanyag, ami nagyon sok élelmiszerünknek része. Mindenképpen érdemes tisztázni, hogy ez az anyag nem az ördögtől való, hiszen igen régóta használjuk. Az a gond, hogy igen nagy hasznot hajt, és a pénz reményében a gazdák az esőerdőket irtják, hogy pálmaolaj ültetvényeket hozhassanak létre. Persze a szén-dioxidot ez a növény is megköti, de összehasonlíthatatlanul kevesebbet, mint egy komplett ökoszisztéma, több rétegben elhelyezkedő növényzetével.

kép:sbs.com.au

Arról már nem is beszélve, hogy az erdőségek eltüntetése, a legtöbbször egyszerű felgyújtása mekkora veszélyeket rejt. A tüzek könnyen elharapódznak, ahogyan azt most is láthatjuk az Amazonas esőerdei esetében (bár itt nem a pálmaolaj a kiváltó ok), az állatvilágot pedig egy az egyben elveszítjük ezzel. És itt olyan ritka, és veszélyeztetett fajokról van szó, mint a jaguárok, vagy az ember egyik legközelebbi rokona, az orangután.

Le vele

A természetvédők egy ideje már küzdenek azért, hogy a boltok polcain jelöljék jól láthatóan, ha egy termék pálmaolajat tartalmaz. Ezt hellyel-közzel meg is teszik, de természetesen mellette beindult a marketing, és azok a termékek, melyek nem tartalmaznak pálmaolajat, ezt jól láthatóan fel is tüntetik. Ez alapvetően jó lenne, de mindig vannak olyanok, akik összeesküvést sejtenek a háttérben, és szembe mennek a Föld érdekeivel.

Valami ilyesmiről van szó most Indonéziában is, ahol PennyLukito, a gyógyszer és élelmiszerügyi hatóság vezetője az országban bejelentette, hogy kitiltják a polcaikról azokat a termékeket, melyeket pálmaolajmentesnek hirdetnek. A vezető szerint ugyanis semmi másról nem szól ez a dolog, mint arról, hogy a fejlett országok diszkriminatívenlépjenek fel az indonéz és maláj gazdaság egyik legfontosabb eleme ellen.

kép:rainforest-rescue.org

Létezik az úgynevezett fenntartható pálmaolaj is, mely olyan szigorúan ellenőrzött gazdaságokból származik, ahol az erdőirtás nem lehetséges, vagyis maga az anyag fenntartható módon is előállítható. Persze így nem hoz akkora hasznot, és a világon nagyon sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy a klímakatasztrófának ennyi már igazán nem számít. De számít, ráadásul a pénzt nem lehet megenni...

lead kép:health.harvard.edu