Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Rekordnövekedés az energiapiacon a várakozások ellenére is

Éghajlat
2019. március 18. 08:00
null

A világ vezető napenergia kihasználója Kína. Nemrégiben azonban egy olyan rendelettel sokkolták a világot, amitől a szakemberek a napelem beruházások visszaesését, esetleg leállását is várták. Ez a rendelet nem csinált semmi mást, csak csökkentette az újonnan üzembe helyezett naperőművek támogatását.

Piaci hanyatlás – piaci rés

A szakemberek arra számítottak, hogy komolyabb visszaesés lesz a tiszta energia beruházások terén a kínai döntés nyomán. Tették ezt azért, mert a világ vezető beruházója éppen ez az ország, és ha csak Kínára vetítjük az adatokat, akkor igazuk is volt. A rendelet következtében a kapacitásbővülés ugyanis lelassult, 17%kal alacsonyabb lett, mint az előző évben. De a szakemberek nem számoltak azzal, hogy bár a kiépítés visszafogottabb lett, a gyártás nem.

kép:news.mit.edu

Vagyis rengeteg eladatlan napelem halmozódott fel, ami az árakra is hatással volt. Így becsúszó szereléssel megérkezett többek között az EU, és olyan kapacitásbővítést hajtott végre az olcsóbb árulnak köszönhetően, amivel eddig még sohasem találkozhattunk. 36%.kal növelte a beruházásait, ami számszerűen azt jelenti, hogy 5.1 GW-ról 8Gw-ra sikerült feltornáznia a napelem kapacitását.

Folyamatos emelkedés, törvényi háttér

Az EU nagyarányú kapacitásbővülése nem csak annak köszönhető, hogy adódott egy piaci rés, amit jól ki tudott használni. Az Európai Napelem Szövetség (Solarpower Europe) elnöke, Christian Westermeier közleményt adott ki, melyben így fogalmazott: „Az EU megnyitotta az utat a napenergia növekedése előtt azzal, hogy megszüntette a napelemekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat, és a Tiszta Energia Csomaggal megfelelő kereteket alkotott a napenergia sikeressége érdekében”.

kép:financialexpress.com

Vagyis a politikai támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy bár Kínában lassult a napelem beépítés, Európában hatalmas bővüléssel lehetett számolni. De szerencsére nem csak itt, hanem a világon mindenhol gőzerővel folyik a napelemparkok létrehozása. A befektetések remek megtérülésének köszönhetően a tavalyi éve rekordokat hozott a napelem piacon. 2018-ban a beépített kapacitás az egész világot szemlélve 5%-kal nőtt, ami 104.1 GW termelőerőt jelent. összehasonlításul ez a szám 2015-ben 59 GW, 2017-ben pedig már 95 GW volt. Az arányok pedig tovább fognak emelkedni, hiszen ma már nagyon jól látható, milyen pusztítással jár a klímaváltozás, és ennek kivédésére, mérséklésére a napelem kapacitás bővítése az egyik legjobb megoldás.

Lead kép:news.virginia.edu

pénzklímapiacNapelemKínaemberenergia