Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Végre hivatalos: takarékosabb az elektromos busz, mint a dízel!

Éghajlat
2018. november 19. 12:00
null

Jobb az elektromos busz, mint a dízel – ezt most már kimondja az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetségis, illetve a most kiadott tanulmányuk. Ez még azonban sajnos nem jelenti azt, hogy holnaptól mindenhol elektromos buszokkal közlekedhetünk majd.

Elektromos vs. dízel

Igen, még mindig szükség van arra, hogy tanulmányok mutassanak rá, hogy a dízel buszokkal szembenaz elektromos autóbuszok jobbak. Hogy miért is kell ehhez a tanulmány? Egyszerűen azért, mert a cégek és városvezetések nem feltétlen a környezeti hasznot nézik, hanem azt, hogy mennyibe kerül a busz és mennyiért lehet fenntartani.

kép:greenbiz.com

Arról már volt szó, hogy a költségvetés terén az országok, de még a cégek is vétenek egy igen nagy hibát. Amikor a környezetvédelmi lépéseket elemzik, azoknak csak a közvetlen hasznát nézik, a társadalmi vonzatát nem. Pedig ma már ez is számszerűsíthető, és igencsak komoly összegeket ad ki.

A cégek esetében azonban azzal kell számolni, hogy ez nem mindig az ő pénztárcájukban jelentkezik, vagyis a megspórolt összeg egy részét sohasem látják viszont.

Segítség kell

A kiadott jelentés remélhetőleg elindít egy folyamatot, melynek vége az lesz, hogy az EU központilag támogatja majd az elektromos tömegközlekedés terjedését. Hogy ez miért is érné meg neki?

kép:cleantechnica.com

Közvetlen hasznot szemlélve, illetve a ráfordításokat is nézve egyelőre a dízel autóbuszok „gazdaságosabbak” – hiszen egy elektromos busz ára közel kétszerese a dízelének. Mint azt említettük, a társadalmi haszonnal is számolni kell, mert ebben az esetben egyértelműen az elektromos busz a nyerő. És hogy mi ez a haszon? Elsősorban egészségügyi. A betegségek egy jó részéért a levegő szennyezettsége, illetve a zajártalom a felelős. Ezek kezelésére évente elképesztő összegeket költ a kormány, a betegség miatt kieső munkaerőről már nem is beszélve. Emellett a károsanyag-kibocsátástól mentes buszok nem szennyezik az épületek homlokzatát sem, vagyis azok karbantartására is kevesebbet kell költeni. És itt még nem ér véget a sor, hiszen a környezetbarát buszok még több tudatos embert ösztönöznek a tömegközlekedésre, aminek további társadalmi hasznai is vannak, illetve a jegyeladások is megnövekednének. Vagyis a váltás mindenképpen előnyös, már csak az akarás és némi támogatás hiányzik a dologhoz.

lead kép:inspirelle.com

dízelklímaelektromosbuszlevegőélet